reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přetaktování grafické karty od A do Z

16.5.2005, Zdeněk Kabát, návod
Přetaktování grafické karty od A do Z
Protože se často ptáte, jak na přetaktování grafické karty, rozhodli jsme se toto téma rozebrat do hloubky. Tento článek určený pro laiky i odborníky obsahuje různé metody přetaktování, popisy potřebných utilit, postup při overclockingu či příklady artefaktů.

RivaTuner



Pro mě nepochybně "top" utilita pro přetaktování a ladění grafických karet. Ve stažení je momentálně ve verzi 2.0 RC 15.4 a kromě mnoha manuálních zásahů do registrů umožňuje různé tweaky v ovladačích. Právě úpravy driverů jsou klíčem k úspěchu RivaTuneru.



Pokud chcete přetaktovat grafickou kartu přes RivaTuner, klikněte v hlavním okně na trojúhelníček a poté ikonku grafické karty - pro ATi v horní části vedle názvu karty (Low-level system tweaks), pro nVidii vedle nápisu "ForceWare detected" (System settings). Otevře se okno se záložkou Overclocking, kde je potřeba zatrhnout první políčko a případně restartovat počítače, čímž přetaktování umožníte.



Při přetaktování doporučuji mít otevřené okno se sledováním frekvencí, do kterého se dostanete přes položku Hardware monitoring v menu vedle názvu karty na hlavní záložce.

Pro nVidii je dále třeba učinit jeden důležitý krok, a to zrušit onu kontrolu frekvencí v ovladačích. K tomu je potřeba nastavit na záložce Power user hodnotu položky RivaTuner 2.0 RC 15.4 NVIDIA Overclocking DisableInternalClockTest na 1. Tím se kontrola zruší (viz screenshot na straně 6).

Poté se již můžete vrátit do okna s posuvníky pro přetaktování a postupně zvyšovat frekvence. Každou novou hodnotu je potřeba otestovat (tlačítko Test) a pak kliknout na "Použít" (jinak nebudou změny brány v úvahu, viz monitoring frekvencí, který je dobré průběžně sledovat). U nVidie si dávejte pozor, abyste měnili frekvence pro "performance 3D", což lze nastavit v horní části okna.



Jak zvýšit horní limit?
U osekaných grafických karet, které obsahují jádro z dražšího modelu, je většinou frekvenční rezerva poměrně velká, a tak je třeba zvýšit rozsah přetaktování. Proto je třeba zabrousit opět na záložku Power User a změnit hodnotu položky RivaTuner 2.0 RC 15.4 Overclocking Global MaxClockLimit na vyšší. V desítkové soustavě (přepíná se ikonkou ve spodní liště) lze zadat číslo mezi 150 a 200, což je vyjádření v procentech základního taktu.



V RivaTuner lze samozřejmě měnit spousty a spousty dalších věcí, ale o tom až někdy v samostatném článku.

RivaTuner
Automatické přetaktování
ne
Změna referenční děličky
jen ATi
Limit přetaktování
nemá
Úroveň odbornosti
pokročilý
Hodnocení
9/10

Verdikt: Jednoduché ovládání, velká škála možností a hlavně monitoring frekvencí!
Link: http://www.guru3d.com/rivatuner/


PowerStrip



PowerStrip je v mém hodnocení programů pro přetaktování grafické karty hned na druhém místě, protože obsahuje mnoho vynikajících vlastností, které jinde nenajdete. Patří mezi ně takřka dokonalá správa profilů (výkonu, barev, obrazovky, aplikací), mnoho možností nastavení a možnosti navolení klávesových zkratek. Navíc je PowerStrip zcela nezávislý na ovladačích a je v češtině!



PowerStrip se spouští jako služba na pozadí a přístup k němu máte přes ikonku v systémové liště vedle hodin. Po jejím rozbalení dostáváte mnoho možností od informací o systému, přes správu předvolených profilů, až po nastavení jednotlivých parametrů. Nás zajímá položka Profily výkonu->Konfigurovat.


Po jejím otevření se Vám ukáže okno, které vidíte na screenshotu. Dva posuvníky v pravé části slouží k nastavení frekvencí, které je následně potřeba potvrdit tlačítkem "Použít" (poté proběhne krátký test frekvencí). Takty je možné uložit do profilu a přiřadit mu i klávesovou zkratku. Jedinou nevýhodou je omezení horní hranice přetaktování, která je nastavena na 4/3*default (pro 500MHz tedy 667MHz apod.)


Klikněte pro zobrazení celého okna

Vynikající možností pro klávesové zkratky je ale také zvýšení taktování grafické karty o 2%, a to i v průběhu hraní. Znamená to, že jednoduše během hraní stisknete danou kombinaci kláves a můžete okamžitě kontrolovat, zda-li je ještě grafika zvládá. Stejným způsobem můžete takty i snížit. Detaily uvidíte na screenshotu.

PowerStrip má opět kvanta dalšího nastavení, které si někdy rozebereme zvlášť.

PowerStrip
Automatické přetaktování
ne
Změna referenční děličky
ano
Limit přetaktování
ne
Úroveň odbornosti
pokročilý
Hodnocení
9/10

Verdikt: Skvělé možnosti profilů a klávesových zkratek, oproti RivaTuneru chybí monitoring frekvencí.
Link: http://entechtaiwan.net/util/ps.shtm


nVHardPage



Původně jsem chtěl zařadit ještě jeden program pro přetaktování grafik nVidia - nVHardPage - ovšem nejnovější verzi 2.2 beta jsem nezprovoznil ani na GeForce FX 5200, ani na GeForce 6600GT. Předpokládám, že problém je v ovladačích, jejichž poslední verze není programem podporována. Přesto nabízím screenshot a link na stažení této šikovné utility.



Verdikt: Bohužel se nepodařilo rozběhnout.
Link: http://www.nvhardpage.com/
reklama