reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prezident Biden bude hledat řešení polovodičové výrobní krize

12.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Prezident Biden bude hledat řešení polovodičové výrobní krize
Americký prezident Joe Biden začal řešit krizi týkající se už v podstatě celého světového polovodičového průmyslu. Výrobní kapacity nestačí, váznou dodávky potřebných materiálů a problémy jsou i s logistikou. Jak z toho ven?
My pochopitelně řešíme především nedostatek PC komponent a výrobní kapacity příslušných firem, jako je Intel, Samsung či TSMC. Problém je ale daleko širší, jak ostatně ukázaly třeba zprávy o tom, že sektor automotive zoufale hledá kapacity, jichž se loni v podstatě sám zřekl kvůli poklesu poptávky. Ta se ovšem nyní zase vzmáhá a ztracené výrobní kapacity byly mezitím obsazeny. 
 
 
A právě Bidenova administrativa mluví především o automobilovém průmyslu, nicméně jádro problému zasahuje mnohem více odvětví včetně PC průmyslu. Je ale logické, že se Biden bude věnovat především automotive, neboť tento průmysl je v mnoha zemích stěžejní a bylo by pro ekonomiku velice špatné, kdyby jeho oživení měl překazit nedostatek čipů. Nicméně to se už děje, neboť společnost Ford Motor už oznámila, že musela omezit výrobu svých velice oblíbených vozů F-150, tudíž už počítá ztráty. 
 
Bidenova administrativa má nyní hledat a identifikovat problémy v polovodičovém průmyslu, které jej dusí a později se zaměří na jejich řešení, a to pochopitelně společně se samotnými společnostmi prostřednictvím klíčových akcionářů. Biden se také chystá podepsat exekutivní příkaz, na jehož základě bude podrobně prozkoumán dodavatelský řetězec polovodičového průmyslu se zaměřením na kriticky důležité zboží či materiály. 
 
To si ovšem vyžádá čas, a to dle zdrojů Bloombergu asi celý jeden kvartál. Nicméně National Economic Council a National Security Council za tu dobu nebudou zkoumat jen polovodičový průmysl, ale také distribuci důležitých minerálů, zdravotnických potřeb a zařízení a také vysokokapacitních baterií, jaké se využívají právě i v elektrovozech. 
 
Odbory UAW (United Auto Workers) také po Bidenovi žádají, aby byla na půdu USA vrácena výroba pokročilých (automobilových) technologií a už dříve UAW žádaly u prezidenta o podporu výroby čipů využívaných v jejich průmyslu. 

Čili pokud v tom všem půjde i o počítačový hardware či spotřební elektroniku, nejspíše jen velice okrajově. Ovšem ozývají se právě i nám známí výrobci, konkrétně Intel, AMD a Qualcomm, jejichž šéfové rovněž poslali Bidenovi dopis, v němž žádají o zvýšenou vládní podporu pro domácí výrobu počítačových čipů. Pod text přidalo svůj podpis ještě 18 dalších CEO jiných firem, a tak bychom se velice podivili, kdyby záměr Samsungu postavit v Texasu moderní továrnu na výrobu (nejspíše 3nm) čipů nevyšel. 
 
Zdroj: Reuters


reklama