reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přichází ASIC pro Ethereum, nastane konec drahých grafik?

27.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Přichází ASIC pro Ethereum, nastane konec drahých grafik?
Už nějakou dobu víme, že se na trh chystá specializovaný produkt pro těžbu kryptoměn, a to konkrétně Etherea, které mělo být odolné vůči těžbě pomocí ASIC. Jde přitom o pouze jedno z alespoň tří dalších podobných zařízení.
Kryptoměna Ethereum přišla i jako odpověď na to, že Bitcoin začal být těžen pomocí specializovaných ASIC, což zcela vyřadilo grafické karty, které už byly při jeho těžbě zcela neefektivní. Ethereum mělo být vůči těžbě na specializovaných čipech odolné, neboť vyžaduje rychlou a objemnou paměť, kterou dokáží poskytnout právě grafiky. Nyní si ale hned několik firem chystá právě specializované těžební stanice pro Ethereum a je otázka, zda ty budou rovněž vybaveny potřebnou pamětí. 
 
 
Nyní už jsou zprávy o ASIC (application-specific integrated circuit) pro těžbu Etherea potvrzeny a také víme, že si je chystá nejen společnost Bitmain. Očekává se od nich jediné, a sice efektivita těžby, čili poměr výkonu a spotřeby, která bude na zcela jiné úrovni, než jakou dokáží poskytnout grafické karty. Těmto ASIC navíc nahrávají dnešní vysoké ceny grafických karet, díky čemuž se dá překousnout i případná vysoká cena. Bitmain se dle analytické firmy Susquehanna chystá vypustit svůj Ethereum ASIC už v druhém kvartálu, který začne co nevidět, ovšem reálně dostupný by mohl být později a možná až v druhé polovině roku. Vedle této firmy pak mají na podobných produktech pracovat ještě alespoň tři další, které se nachází v různých částech vývoje. ASIC od Bitmainu by měl být postaven na třech deskách, kde každá bude mít celkem šest čipů a celkem třicet dva 1GB čipů DDR3.
 
Christopher Rolland z firmy Susquehanna předpokládá, že nabídka firmy Bitmain citelně ovlivní poptávku po grafických kartách. Dle jeho informací se totiž měly prodeje grafik určených pro těžbu Etherea podílet z 20 % na prodejích firmy AMD a z 10 % na prodejích NVIDIE. Tím však budou myšleny prodeje spojené s těžbou kryptoměn, neboť si nelze dobře představit, že by celá pětina tržeb AMD byla tvořena jen kartami, na nichž se těží Ethereum.
 
Nicméně obavy tu skutečně jsou, neboť za poslední dny dokázala hodnota akcií firmy AMD klesnout o dva dolary, což při jejich aktuální ceně 10,60 USD dělá slušný rozdíl. Navíc se rovnou o 20 dolarů snížila hodnota akcií NVIDIE, a to na 233 USD, ale od té doby se už tyto akcie na rozdíl od AMD téměř vyšplhaly zpět. Za tím je dle všeho skrytý ten fakt, že NVIDIA má v záloze hráče, pro které je jejich aktuální nabídka mnohem atraktivnější než v případě karet od AMD. 
 
Je však otázka, zda nové ASIC pro Ethereum vůbec dokáží ovlivnit prodeje grafických karet. Však Ethereum není jediná měna, která se nyní pomocí grafik těží. Lidé se pak mohou prostě přesunout k jiné měně, jako jsou VTC a XMR, a vesele pokračovat.
 


reklama