reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přichází Windows 10 S – nejštíhlejší z rodiny Windows

3.5.2017, Michal Hala, aktualita
Přichází Windows 10 S – nejštíhlejší z rodiny Windows
Microsoft včera oficiálně představil Windows 10 S, nejštíhlejší a nejbezpečnější edici Windows. Především jde ale o včasnou odpověď na hrozbu, která Redmondu povstala v podobě Chromebooků. Oznámení verze 10 S bylo doprovázeno představením prémiového hardwaru.
Rostoucí popularita lehkých a poměrně levných Chromebooků poháněných operačním systémem Chrome OS zejména ve školském prostředí již nějakou dobu znervózňovala redmondského obra, který měl – těžko říct zda oprávněné – obavy, že tento vynález tradičního rivala z Mountain View ohrožuje pozici jeho operačního systému Windows. Již delší dobu prosakovaly na veřejnost informace o nové edici Windows 10 pojmenované „Cloud“.

Takže s názvem je to nakonec poněkud jinak, nové desítky se pyšní přízviskem „S“. To má odkazovat na „security“ a „superior performance“. Idea je jednoduchá a prověřená konkurencí. Windows 10 S budou odkázána pouze a výhradně na aplikace z Windows Storu, nic jiného nepůjde nainstalovat. Jelikož aplikace ze Storu se samy aktualizují a nezanechávají v systému stopu ani po odinstalaci, má být tato edice Windows stále v kondici – tj. „lehká“ a svižná. A má tak vyžadovat minimum údržby.

A jelikož do Windows Storu mohou jen „prověřené“ aplikace, nehrozí riziko, že si neznalý uživatel zaneřádí počítač nějakou havětí přibalenou k softwaru staženému odněkud z hlubin internetu. Nová edice S míří mimo jiné především na školy, ale Redmond očekává, že může zaujmout i další uživatele. Celý softwarový koncept totiž budou doprovázet speciální zařízení, která mají cenou i parametry konkurovat Chromebookům od Googlu a třetích stran.


Logo Windows Store


Microsoft v této souvislosti představil nové zařízení Surface Laptop, které má být opět do jisté míry technologickým demonstrátorem pro třetí strany. Na první pohled vypadá notebook (či spíše ultrabook) velice dobře. Procesory série KabyLake řady Core i5 nebo i7, RAM od 4 GB do 16 GB, úložiště od 128GB SSD po 1TB SSD, displej 13,5 palce s poměrem stran 3:2 a vysokým rozlišením. Provedení bude v několika barvách – bledá bordová, středně modrá a dva odstíny šedé (aspoň zhruba bych ty barvy takhle pojmenoval).

Cena ovšem nezapadá do konceptu levných počítačů, protože je nastavena od 999 USD výš, tedy rozhodně žádná láce. Tady bych viděl trochu slabinu v boji proti konkurenčním Chromebookům. Ale celý koncept Surface Laptopu je spíš koncipován a cílen na jiný typ uživatele. A sice na uživatele notebooků od Applu, které též mají v USA silnou pozici v segmentu vzdělávání (byť Chromebooky postupně do jisté míry mění situaci).


Čtyři verze barvy ultrabooku Surface Laptop
Čtyři verze barvy ultrabooku Surface Laptop


Celá filozofie Windows 10 má ovšem jednu tradiční slabinu, která Microsoft trápí dlouho a dosud nenašel žádný recept jak se s ní vypořádat. Jde o velmi malý rozsah Windows Store, který se nemůže měřit s rozsahem tržiště Applu ani Googlu. Otázka samozřejmě je, jestli ve vzdělávacím segmentu je tohle zásadní problém. Každopádně jde ale o nepříjemnou záležitost, kterou Microsoft musí do budoucna nějak vyřešit.

Prozatím by mohla pomoci „konverze“ stávajících desktopových aplikací do podoby těch ze Storu. Nicméně Redmond si tentokrát nechal ústupovou variantu a má plán B. Uživatelé budou mít možnost za 49 USD přejít na edici Windows 10 Pro. Takže ještě uvidíme, jak to celé nakonec dopadne.

AKTUALIZACE: Teď jsem nově zaregistroval, že výchozím prohlížečem ve Windows 10 S bude Edge (překvapí to někoho?) a výchozím vyhledávačem bude Bing. Otázka je, zda to označovat jako „výchozí“ nastavení, když to nepůjde změnit. Myslím, že ve vlastním zájmu si Microsoft tohle omezení mohl odpustit. Jinak mě napadlo jiné možné dekódování názvu edice – „S“ jako Store?

Zdroj: Microsoft, Neowin (1, 2)
reklama