reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příklad HTPC - vylepšená FIC Spectra + Win Vista

29.10.2007, Jan Vítek, Pavel Kovač, Jaroslav Dufek, článek
Příklad HTPC - vylepšená FIC Spectra + Win Vista
Jako první si vezmeme na mušku FIC Spectru, coby příklad barebone HTPC systému a poté budeme pokračovat povedenými Windows XP MCE. Ty poskytují obrovské pohodlí pro HTPC a jsou pro většinu lidí dostatečně intuitivní. Kdo jste četli původní článek, přejděte rovnou na část 3 - info o nové Spectře, Win Vista a MCE.
Existuje celkem dost samostatného software pro účely HTPC, avšak zatím jsem nenarazil na tak kvalitní (které mají stejné funkce), jako jsou Windows MCE (v budoucnu i Windows Vista). Proto se v prvé řadě zaměříme právě na tento systém. Předem si však řekneme, co musí splňovat takový obslužný software pro pohodlnou práci na HTPC. Předně to je maximální přehlednost a jednoduchost menu. Pokud byste totiž měli dálkovým ovladačem ovládat klasické Windows XP (v blízké době Vista), po chvilce by se vám taková práce doslova zošklivila a nezbývalo by vám, než se vrátit ke klasickému DVD přehrávači.

Proto se vždy ujistěte, zda má dodávaný software dostatečně srozumitelné ikonky, velká písmena a co je hlavní - dobře řešenou strukturu menu. Ač se to může zdát jako propagace, jsou právě Windows Media Center Edition tím pravým pro pohodlnou práci HTPC. Některé programy od třetích výrobců jsou sice ambiciózní, ale obvykle obsahují některé nedostatky. Pro vzájemnou kompatibilitu je opět vhodné používat na více zařízení stejný software. A ruku na srdce, Windows Media Center Edition jsou asi nejrozšířenější, tak proč je nepoužívat.




Windows Media Center Edition (Windows MCE)


Proč vlastně Microsoft vydal Windows Media Center Edition? Odpověď je jednoduchá. Microsoft ví, že v dohledné době se začnou "domácí centra zábavy" hojně využívat. A proč? Inu doba pokročila natolik, že běžní uživatelé chtějí sledovat pohodlně TV, nahrávat si pořady a číst internet, aniž by se museli učit ovládat nějaké složité zařízení.

Je sice pravda, že počítačová gramotnost je čím dál tím lepší, ale Microsoft chce ukousnout každý kousek trhu. Pokud se totiž MS prosadí i na poli HTPC (zatím na to má velice dobré vyhlídky). Je jasné, že tím posílí/pojistí i desktopový podíl. Jestliže si uživatel koupí HTPC s MS produktem a následně bude přemýšlet o osobním počítači, jistě zvolí osobní počítač s MS Windows. Zkrátka si řekne: "Když už mám HTPC s Windows, tak si koupím i osobní PC s Windows a nic se nebudu muset učit, vše bude kompatibilní a zkrátka vše bude bezproblémové." Tak to i ve skutečnosti nejspíše bude. Dost již však bylo klábosení o situaci na trhu s HTPC. Pojďme se podívat na to, co Windows Media Center Edition umí.




Sledování/nahrávání videa a TV

To je asi nezákladnější funkce, kterou od HTPC očekáváme. Pro zajištění provozu TV je však třeba mít nainstalovanou TV (analogovou či digitální) kartu, která je tzv. Windows MCE Ready. Pak již stačí najet na danou položku v menu MCE a popřípadě přepínat programy na dálkovém ovladači. Obrovskou výhodou je funkce "time shift", která umožní zpožděné sledování pořadů. Představme si situaci, kdy odejdete vařit večeři, ale nechcete si nechat ujít oblíbený seriál. V tomto případě stačí zapnout funkci "time shift" (pauza) a v klidu odejít. Až se vrátíte s naplněným břichem, stačí spustit pořad (play) a sledovat tam, kde jste skončili. Pokud se v pořadu vyskytne reklama, máte možnost ji jednoduše přeskočit. Ve výsledku tedy můžete ušetřit spoustu času (reklamy jsou v poslední době opravdu dlouhé). Délka posunu (time shiftu) je omezena pouze kapacitou pevného disku, což je velice dobré.

Je možné využít plánovaného nahrávání pořadů, stačí tedy zadat čas začátku, konce a program, který chcete nahrát a o ostatní se postarají Windows MCE. Samozřejmě si zvolíte kvalitu nahrávání a jméno pořadu. Vše se uloží do mpeg2 formátu s PCM zvukovou stopou.

Poznámka: Windows MCE vyžadují pro svůj chod TV kartu s podporou hardwarového nahrávání do mpeg2 VBR. Díky HW nahrávání přes TV kartu je hodně odlehčeno procesoru, ono vlastně obecně Windows MCE vyžadují dost specifický hardware pro bezproblémový chod, a tak se vždy ujistěte, zda daný kus splňuje tzv. "Designed for Windows Media Center Edition". U grafických karet tento problém obvykle nenastává, ale u TV (analogových a DVB) je třeba si dát na toto velký pozor.



Pro sledování klasického videa ve formátu DVD či Mpeg4 (DivX, h.264 wmv apod.) není třeba nic instalovat, respektive Windows MCE si všechny potřebné kodeky stáhnou z internetu. Pro přehrávání HD videa je však třeba mít dostatečně výkonnou grafickou kartu a procesor. Pro plné rozlišení 1080p je třeba grafická karta ATI X18xx či nVidia řady 7 a vyšší. Samozřejmostí je TV, popřípadně monitor o rozlišení 1920x1080 či 1920x1200. Obrovskou výhodou HTPC a potažmo i Windows MCE je zabránění interpolace obrazu monitorem respektive TV. Stačí si totiž nastavit nativní rozlišení TV a video bude interpolováno pomocí grafické karty. Tato interpolace je daleko lepší a zhoršení kvality obrazu prakticky není znát.

Samozřejmě před tím, než začneme sledovat TV, je třeba naladit programy. Opět vše probíhá zcela automaticky a pokud program vysílá i správný signál, je zjištěn název stanice. Opět to platí jak pro digitální, tak analogové vysílání.



Zde jsou oficiální čísla Microsoftu, která ukazují, jaký je bit rate a kolik se vejde na typický disk při zvolené kvalitě obrazu. Je vidět, že mezi nejnižší kvalitou (Fair) a nejvyšší (Best) je rozdíl zhruba třínásobný. Pokud však budete nahrávat obyčejný kreslený seriál (typu Simpsonovi), kvalitu ani tolik nepoznáte. Tedy na klasické CRT televizi, na LCD TV o vysokém rozlišení je dobré použít alespoň kvalitu Good.




Přehrávání hudby

Přehrávání hudby by mělo být opět velice jednoduché. Windows MCE v tom je také velice úspěšný, stačí vložit CD/DVD-Audio do mechaniky a v horní části obrazovky se zobrazí ikonka, zda chcete přehrát médium. Pokud je dostupná ikonka alba na internetu, je automaticky stažena a přiřazena disku. Samozřejmě se stáhnou i názvy skladeb a jméno interpreta. Hudba je automaticky zařazena do několika kategorií (rok, popřípadně vážná hudba apod.), díky čemuž si můžete pěkně setřídit všechna alba, která máte.




Online "programy"

Je možné také využít online programů, které se různě válejí po českém i zahraničním internetu. Naleznete zde například zprávy, počasí apod. V našich domácích podmínkách je sice dostupnost těchto programů celkem bídná, ale na druhou stranu počasí a zprávy obvykle bohatě stačí. Jistě by přišlo vhod například vyhledávání informací o filmech (podobně jako na ČSFD či IMDB).


Tvorba DVD

Samozřejmostí je možnost vytvořit DVD a to ve dvou formátech. První je klasické DVD-Video, které lze přehrávat na všech běžných přehrávačích. Díky tomu, že ve specifikacích Windows MCE je nutné mít TV kartu s nahráváním do mpeg2, je převod do DVD-Video bleskový a jde prakticky jen o vytvoření té správné struktury. Samotné video se již nepřekomprimuje a zůstává v původním formátu. Druhou možností je vypálit obyčejné datové DVD, na kterém budou v jedné kupě videa ve formátu .dvr-ms, což je klasický mpeg2 s PCM audio stopou.


Prohlížení a editace fotografií

Co by to bylo za domácí centrum zábavy, kdyby nebylo možné prohlížet fotky z dovolené a různých společenských akcí. Windows MCE samozřejmě tuto funkci mají a nezůstávají u pouhého prohlížení fotografií, ale umožňují i základní editaci, jako je redukce červených očí, jas, kontrast apod. Inu zde Microsoft poskytuje perfektní pohodlí a jen těžko se mu něco vyrovná. Nebo snad přece?


Media Portal


Tak zní název vcelku zajímavého software, který slouží jako nadstavba pro klasické Windows XP. Stačí si na adrese Media Portalu stáhnout archív o velikosti 36MB a proklikat se snadnou instalací. Obrovskou výhodou je skinovatelnost, multijazyčnost (jazyky jsou v podobě samostatných xml souborů) a vcelku velká podpora pluginů.



Samozřejmostí je podpora pro různé druhy dálkových ovladačů od Microsoft MCE, přes Hauppauge až po FireDTV. Po stisku tlačítka se zhruba po 5sec (na Core 2 Duo @ 3,2GHz, 2GB RAM) spustí startovací obrazovka. Na ní je klasické rolovací menu, jaké znáte z Windows MCE a přehlednost je perfektní.






Přehrávání videa probíhá pěkně jak ve fullscreenu, tak v malém okénku s tím, že si můžete v klidu brouzdat celým menu. Například se můžete podívat na předpověď počasí, nebo na jakou část zeměkoule svítí slunce.



Bohužel, občas se mi stalo, že program přestal reagovat a bylo třeba jej ukončit. Občas pomohla předprogramovaná klávesová zkratka ALT+ENTER pro vrácení do Windows a pak již stačilo opět program spustit a vše běželo tak, jak má. Právě toto jsou však ty nepříjemné momenty, kvůli kterým takový program používá málokdo.

Celkově se však program používá velice dobře a intuitivně. Pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet funkce HTPC na svém počítači, není nic jednoduššího, než si program zdarma stáhnout a zažít jej na vlastní kůži. Třeba jistíte, že je zbytečné si pořizovat Windows MCE a vystačíte si s Windows XP Home plus Media Portal. Volba je však na vás, každopádně za pokus nic nedáte. Samozřejmě existuje i jiný software, ale tento patří k těm nejlepším a je přímým konkurentem Windows MCE.

Pokud bych měl shrnout vlastnosti obou programů (i když u Windows MCE se vlastně o programu ani mluvit nedá, protože je to celý operační systém), tak by určitě vyhrál Windows MCE. Oproti Media Portalu jsou perfektně stabilní, mají více funkcí a hlavně máte zaručenou kompatibilitu. Inu Microsoftu se zase jednou něco povedlo.

Distribuce:

MICRONIC Přerov s.r.o., +420 581 288 135, mail: servis@micronic.cz
reklama