reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problémy květnové aktualizace Windows 10: chyba při instalaci i vadný zvuk

16.5.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Problémy květnové aktualizace Windows 10: chyba při instalaci i vadný zvuk
Uživatelé, kteří si dříve odinstalovali Edge, mají teď problém s instalací posledního kumulativního updatu Windows 10. V některých případech se po aktualizaci objevují potíže se zvukem. Celkově se zdá být počet problémů nižší než v minulých měsících.
Každý měsíc po vydání kumulativní aktualizace mnozí uživatelé Windows 10 s obavami vyčkávají, jaké problémy přinese. Vzhledem k tomu, že operační systém od Microsoftu běží na více než 1,3 miliardy zařízení s různým hardwarem, se vždy alespoň malá část uživatelů setká s nějakými chybami. Po dubnové aktualizaci se (vedle jiných problémů) objevily stížnosti na pokles výkonu ve hrách, březen zase některým uživatelům zkomplikoval tisk. Na úvod tedy jedna dobrá zpráva. Zdá se, že květnová kumulativní aktualizace, která vyšla tento týden, proti předchozím měsícům nepřináší tolik problémů.
 
 
Část uživatelů narazila na chybu při samotné instalaci aktualizaci. To byl v minulosti evergreen mnoha updatů Windows 10, kvůli kterému uživatelé nemohli přejít na novější verzi systému (někdy se ovšem nejedná o bug, ale o tzv. safeguard hold, kdy Microsoft zablokuje aktualizaci pro určitý hardware, protože by mohla způsobit potíže). V tomto případě se ale bavíme opravdu o chybě, která zasáhla kumulativní aktualizaci KB5003173 určenou pro Windows 10 ve verzích 2004 a 20H2. Část uživatelů hlásí, že po instalaci updatu se objeví chybová hláška s kódem 0x800f0922 a systém se následně automaticky vrátí na předchozí sestavení.
 
Tento problém se neobjevuje jen tak nahodile, ale postihuje uživatele, kteří ze svého počítače manuálně odinstalovali Microsoft Edge s jádrem Chromium. Během aktualizace se totiž instaluje také nová verze internetového prohlížeče, ale jakmile systém zjistí, že je příslušná složka C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\ prázdná, vyhodnotí to jako chybu a pro jistotu inicializuje návrat na předchozí build. Těžko říct, zda můžeme Microsoft vinit za to, že systém správně nefunguje, pokud do něj uživatel nějak zasahoval. V každém případě existuje řešení, jak provést aktualizaci – znovu nainstalovat Edge (Chromium) nebo smazat výše uvedenou složku prohlížeče.
 
Uživatelé, kteří aktualizaci úspěšně nainstalovali, se mohou setkat s problémem týkajícím se zvuku. Uživatelé popisují nezvykle nízkou hlasitost, rušení nebo pískání, a to např. během používání přehrávačů nebo hraní her. Naopak zvuk z internetových prohlížečů tato chyba nejspíš nepostihuje. Ačkoliv zatím neexistuje žádné řešení (kromě návratu na předchozí build), Microsoft již problém vyšetřuje. V oficiálních zdrojích se píše, že „určité kombinace aplikací, zvukových zařízení a nastavení systému Windows mohou při použití zvuku 5.1 způsobovat vysoký šum“. Při používání režimu stereo by se chyba neměla objevovat.
 
Microsoft radí, že v některých případech se lze problémům vyhnout dočasným používáním jiné aplikace nebo webového prohlížeče, případně v nastavení vypnout prostorový zvuk.
 
Zdroj: Windowslatest.com (1, 2),  Betanews.com (1, 2)


reklama