reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč bude mít Starship lesklý povrch z nerezové oceli?

24.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Proč bude mít Starship lesklý povrch z nerezové oceli?
Na konceptu i reálné zmenšené zkušební verzi lodi Starship nás mohl ihned zaujmout zrcadlově lesklý povrch. Mohli jsme se tak ptát, zda to má nějaký praktický účel, nebo zda jde především o vzhled. Elon Musk to nyní osvětlil. 
Společnost SpaceX stále ještě čeká první test, respektive z hlediska raket poskočení zmenšeného prototypu lodi Starship, nicméně s pokračujícím shutdownem amerických vládních úřadů to bude spíše později než dříve. Už dříve zveřejněné fotografie prototypu této lodi ukazovaly objekt, který vypadal jako kostra potažená alobalem, když to přeženeme. Nicméně je na první pohled vidět, že toto skutečně není stroj, v němž by se někdo měl vydat na výlet kolem Měsíce nebo snad dokonce na Mars. 
 
nalevo prototyp a vpravo očekávaná podoba finální verze (zatím jen render)
 
Jde však právě o onen stříbřitě lesklý povrch, který se vymyká tomu, jak obvykle vypadají vesmírné rakety. Ty jsou především bílé. SpaceX přitom dříve plánovala vyrobit svou Starship z kombinace uhlíkových vláken a hliníku, přičemž to nedávno přehodnotila ve prospěch nerezové oceli, což nemění téměř nic na tom, jak bude vypadat její povrch. Nyní se dozvídáme, proč tomu tak je a opravdu nejde o to, aby tato loď vypadala jako představa rakety z 50. let (i když u Elona Muska jeden nikdy neví). 
 
Především jde o to, že nerezová ocel byla namísto hliníku posíleného uhlíkem vybrána kvůli tomu, že raketa bude snadnější i mnohem levnější na výrobu (mluvíme tu o dva řády na kilogram materiálu - ocel vs. uhlíkový kompozit) a dle SpaceX se bude i lépe chovat. Na druhou stranu bude těžší. Elon Musk také uvedl, že ocel s vysokou příměsí chromu a niklu je výborný materiál do mrazivého prostředí a zachovává si v něm pružnost, takže nekřehne. 
 
Výroba lodi z nerezové oceli (konkrétně vcelku běžná a korozivzdorná ocel 301 v ceně 3 USD za kilogram) má také Muskovi umožnit pracovat na svém snu o regenerativním tepelném štítu. Samotná ocel zvládne teploty přes 800 °C, přičemž nosný trup Starship má být ze dvou vrstev této oceli. Tento sendvičový trup využije příčníky pro spojení obou vrstev a mezi nimi pak může proudit kapalina (třeba jen voda, ale dle Muska bude lepší palivo kvůli své měrné tepelné kapacitě) pro chlazení, přičemž ta bude skrz vnější stranu unikat skrz miniaturní otvory. Raketa se tak v podstatě bude potit a tím se ochlazovat. 
 
A pokud má samotný trup posloužit jako tepelný štít, je jasné, proč byl ponechán v "přírodní" podobě. Takže opravdu žádný alobal, ale ocel, regenerativní tepelný štít a celkově pak technologie, která by v podání SpaceX měla mít historickou premiéru. 
 


reklama