reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesorové žně v roce 2017, jaký bude příští rok?

22.12.2017, Jan Vítek, článek
Procesorové žně v roce 2017, jaký bude příští rok?
V roce 2017 jsme měli přímo procesorové žně, o což se zasloužila především společnost AMD. My se dnes za ním ohlédneme a také se podíváme na to, jaké procesory x86 nám má přinést rok 2018. 
Kapitoly článku:

Kaby Lake-G, aneb nevídaná spolupráce AMD a Intelu

 
Nyní se už můžeme podívat na to, co by měl přinést příští rok. AMD si pro tento rok připravilo překvapení v podobě procesorů Threadripper, které ostatně už dříve jistě překvapilo mnoho lidí v samotné firmě. Další nečekaná novinka se objevila ke konci roku v podobě procesorů s nevinně znějícím označením Kaby Lake-G. 
 
 
O procesorech Kaby Lake-G jsme se zmínili už v dubnu, když díky serveru Benchlife.info unikly informace o dvou verzích. Zajímavé bylo především to, že půjde odvoučipovou platformu a k tomu nám nesedělo použití integrovaného jádra GT2, což je naprosto běžná výbava procesorů Intel. Použití pamětí HBM2 ukazovalo na AMD a jeho GPU, kam jsme také směřovali naše spekulace, které zahrnovaly také technologii EMIB. 
 
Až v listopadu se ukázalo, že půjde o procesory jako Core i7 8705G a Core i7 8809G, které budou mít opravdu ve výbavě samostatný grafický čip Radeon s až 24 CU (Compute Units), čili 1536 Stream procesory. To je daleko za možnostmi aktuálních i teprve chystaných desktopových APU od AMD a je to logický důsledek nasazení paměti HBM2. Ta totiž dokáže na rozdíl od běžných pamětí DDR4 poskytnout dostatečnou propustnost na to, aby mělo vůbec smysl navyšovat výkon samotného GPU. 
 
 
Nové čipy Kaby Lake-G jsme už mohli také díky serveru ChipHell.com uzřít v reálné podobě integrované na malé desktopové základní desce, která se má stát základem pro nové herní NUC. Takový počítač bude mít už mnohem vyšší výkon než předchozí modely Skull Canyon, jež mají grafiku Iris Pro. Ta není vůbec špatná, ale pokud bude mít Kaby Lake-G výkon skutečně na úrovni GeForce GTX 1050 Ti, budou vedle starších Skull Canyon nesrovnatelně lepší. Doufejme jen, že Kaby Lake-G nebude stát tolik, co kombinace výkonnějšího samostatného CPU a grafické karty. Tyto obavy jsou ale reálné, neboť za výkon v malém provedení se obvykle připlácí. 
 
Procesory Kaby Lake-G jsou už ale evidentně reálné a můžeme čekat, že by se hotové produkty mohly objevit už na začátku ledna na CES 2018. 
 
 

AMD v roce 2018: Ryzen 2000 a Raven Ridge

 
V případě společnosti AMD je procesorový rok 2018 jasně nalinkován, pokud opět nepřijde nějaká nečekaná novinka. Hned v prvním čtvrtletí očekáváme první procesory z nové 12nm várky Ryzen 2000 a nejspíše půjde nejdříve o nástupce dnešních Ryzen 7. Společně s nimi pak očekáváme APU Raven Ridge, jež jsou v mobilní podobě už k dostání, a tak bezpečně víme, že budou kombinovat Ryzen s Vegou.
 
 
Ryzen 2000 bude určen i pro stávající desky, které budou vyžadovat pouze aktualizaci BIOSu. Nenabídnou více než osm jader a ani zásadní změny architektury, takže tuto generaci můžeme označit za tzv. die-shrink založený na lepším 12nm procesu FinFET oproti 14nm procesu. To znamená, že AMD bude moci nastavit vyšší takty při (téměř) nezměněné spotřebě a výdeji tepla. Nic víc a nic méně zatím neočekáváme a určitě ne to, co hlásaly podvodné obrázky z údajné prezentace AMD.
 
Raven Ridge budou na desktopech vůbec první generace APU s jádry Ryzen a Vega, přičemž zde není jasné, zda půjde také už o 12nm čipy, nebo ještě 14nm. Tak či tak, velký rozdíl by mezi nimi stejně nebyl, neboť by i tak šlo o čtyřjádrové procesory s SMT a grafiku s maximálně 704 Stream procesory. AMD by pochopitelně klidně mohlo do těchto APU dostat silnější grafiku i na 14nm procesu, ale má jistě vyzkoušeno, že by to nemělo valný smysl. Jde o onen výše uvedený fakt, že bez rychlé paměti je vysoký výkon grafického jádra zbytečný. Ovšem když už existuje Kaby Lake-G, tak proč by nemohla později přijít také APU s paměťmi HBM2? Ta by už mohla nést daleko silnější grafiku, i když AMD by si tím už mohlo nechtěně zakrojit do trhu se slabšími kartami jako Radeon RX 560. Otázka také je, zda má AMD vůbec možnost využít technologii EMIB, která je aktuálně spojována především s Intelem (Kaby Lake-G, Stratix 10 MX, Nervana), neboť samo zatím v praxi využilo pouze celé křemíkové interposery.
 
Co se týče procesorů Ryzen Threadripper, nejsou zatím žádné známky toho, že by AMD chtělo jejich nabídku v roce 2018 oživit. 
 
 

Intel v roce 2018: Kaby Lake, Coffee Lake a další jezera

 
Pokud má AMD celkem jasně danou procesorovou roadmap pro příští rok, v případě Intelu už to moc neplatí. Procesory generace Skylake už mají ohlášený konec výroby, ovšem jejich architektura je stále živá v generacích Kaby Lake, Coffee Lake a také v HEDT modelech Skylake-X. Vylepšuje se v podstatě jen výrobní proces umožňující dosáhnout vyšších taktů a v případě Cofee Lake také vyššího počtu jader. Vše potřebné nám ukáže tato roadmap. 
 
 
Co se týče středové linie desktopových procesorů, Intel už vyslal na trh Coffee Lake-S, vedle nichž budo až do poloviny roku 2018 aktuální dobře známé Kaby Lake-S, čili Core i7-7700K a podobné. Tyto procesory už ale nepředstavují dobrou koupi, leda by byly k dispozici za opravdu velkou slevu.
 
Zajímavý je však předěl na začátku roku 2018, kde končí jedna skupina Coffee Lake-S a začíná druhá, stejně pojmenovaná. Ta se liší pouze v tom, že zahrnuje také 2jádrové modely s TDP 35 W, takže někdy v lednu až únoru můžeme očekávat nástup nových Celeronů a Pentií tvořených 14nm++ procesem. Od nových Celeronů očekáváme čistě dvoujádrovou konfiguraci a Pentia mají nabídnout navíc i Hyperthreading. A vedle toho se také na trh dostanou další modely Core i7, i5 a i3, aby doplnily nabídku zatím jen málo rozmanitých Coffee Lake. Pak ještě uvidíme, jak to dopadne s osmijádrovým procesorem Coffee Lake, o němž se v listopadu mluvilo. Pravda ale je, že v plánech Intelu nic takového nenalezneme
 
Co tam ale už také nenajdeme, jsou informace o procesorové generaci Cannon Lake, která měla zahrnovat první desktopové 10nm procesory. Žádné takové v aktuálních roadmapách nejsou, a tak to vypadá, že budeme muset "přežít" další rok se 14nm procesory. Ostatně se není čemu divit, však nástup prvních Coffee Lake byl co nejvíce uspíšen kvůli konkurenčním Ryzenům, doplnění této generace se teprve chystá a že by Intel opět během necelého roku vypustil na trh další generaci, to nelze očekávat. 
 
Na koncu roku 2018 bychom ale už měli mít konečně sjednoceny desktopové a HEDT generace, neboť namísto Skylake-X a Kaby Lake-X nastoupí Cascade Lake-X. Intel totiž evidentně chce pro tyto procesory ještě nasadit svůj proces 14nm++, takže po letošních zmatcích by měla být jeho nabídka i pro méně zasvěcené opět jasná a srozumitelná. 
 
 
A že Cannon Lake zmizely z roadmap, lze usuzovat, že byly ještě dále odsunuty (ještě na začátku 2017 je CEO Intelu sliboval na závěr roku), nebo byly rovnou zrušeny a namísto nich přijdou Ice Lake tvořené již druhou 10nm generací (10nm+). 
 
Intel si tak dává s 10nm procesem opravdu na čas a nyní už je jasné, že jeho nasazení bude vůbec nejobtížnější v celé historii firmy. S měnícími se zájmy firmy si také můžeme být jisti, že PC nebudou mít pro využití 10nm výrobních kapacit přednost. Tu dostanou spíše AI akcelerátory a jiné produkty, jež Intel potřebuje ke svému úspěchu na nových a rychle rostoucích trzích. Ostatně stejně to má i AMD a NVIDIA se svými GPU, kde herní čipy také už dávno nemají prioritu. 
 
V roce 2018 se také můžeme těšit na to, co všechno ukážou nové technologie, a to především stále častěji zmiňovaná EMIB. Ta má potenciál výrazně změnit podobu i možnosti čipů a kdo ví, třeba bude následovat všeobecná éra "slepenců". 


reklama