reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Serverový trh je hodně náročný a dosud byl vyhrazen v podstatě jen Intelu. AMD tak i se svými velmi podařenými procesory AMD EPYC zvládlo v roce 2018 převzít jen 2 % tohoto trhu. Po další rok by to ale mělo být mnohem více.
Tech-boy.lukas (1249) | 2.12.201812:19
nevím čím by je chtěl intel zastavit? nejsou schopni se dostat ze 14nm,amd má dobrou architektůru a vyřešilo to jak přidávat další ccx takže může přidávat další jádra,u serveru je to asi třeba
Odpovědět5  0
wrah666 (6205) | 2.12.201820:09
Ryzen a Epic jsou fajn, ale nadcházející Rome vypadá ještě mnohem slibněji. Podle mě to smřuje k něčemu o velikosti pentia do slotu 200+ fyzickým jádrům a několika Gb cache. Což by i z dnešního pohledu byl neskutečně nadupaný server. A JESTLI takhle začnou dělat i grafiky.. ­(a podle mě to k tomu směřuje­), tak to bude stát za to. 8­-16 chipletů, každý tvořený půlkou jádra dnešní vegy.. příčemž po přechodu na 7nm by byly hodně malé, zančně úsporné a v tom počtu VELMI výkonné. Nemluvě o tom, že podobné skládané čipy se mnohem lépe chladí. řekněme 35w na ploše 1x1 cm, a okolo toho půl cm volného místa na všechny strany, pak další jadérko atd atd. Uchladit 300w z plochy 3x3 cm je problém, uchladit totéž z plochy 8x8 cm je naprosto v klidu. Pár heatpipe a hliník a není co řešit.
Odpovědět3  0
RadecekH (810) | 3.12.20188:12
Myšlenka hezká, jen naproto ignorujete nevýhody. A není jich málo.
a­) Ty čiplety musíte něčím propojit. Potřebujete tedy další kvanta křemíku na ty můstky.
b­) Jestliže je musíte propojit, kvanta křemíku v samotných čipletech musíte vyhradit na ta komunikační rozhraní.
c­) Zapouzdřit jeden čip je triviální. Poskládat bez chyb nějaký křemíkový substrát, na něj s přesností v nanometrech umístit devět čipletů, už tak triviální nebude.
d­) Komunikace na delší vzdálenost přináší další problémy. Musíte vyslat silnější signál kvůli útlumu a musíte komunikovat pomaleji, kvůli rušení.

Ale uznávám, že to je budoucnost. Spíše bych ale čekal integraci RAM a SSD do jednoho čipu s procesorem.
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 3.12.20189:01
Neříkám, že je to úplně bez problémů, ale budoucnost v tom jednoznačně je. Problémy jak Intelu, tak Nvidie jasně ukazují, že maximální velikost monolitického čipu je někde kolem 800 mm2 a i tam už je obrovský problém s výtěžností. A naopak, nad výtěžností relativně malých jader ZEN analytici jen vrní blahem.

PS: propojení je v zen jádru již integrováno. Jak Epyc, tak Threadripper jsou naprosto stejná jádra jako stolní a přitom tam nějaká sběrnice je. ­(mám pocit, že je to defakto normální PCI Expres, na který je u jednokřemíkového čipu napojen čipset, ale neručím za to, kdyžtak mě snad někdo opraví)
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1249) | 3.12.201810:29
mě zase přijde divné proč by integrovali ram a ssd do cpu,ssd může být nehorázně daleko a ram mají vyzkoušenou tu mohou mít taky dále. Na co by v tom případě plýtvali místem okolo cpu. Jak už tady psal přede mnou je velikost monolitického cpu asi limitována,ono poskládat čiplety s vysokou přesností je asi menší problém než vytvořit obří monolit litografii,jen ta komunikace mezi čiplety bude problém. Ale nějakou cestou jít musí
Odpovědět0  0
tombominos (1236) | 2.12.201812:09
..takze z ­"0­" na 2% za cca rok, je pro ne super. S kazdym dalsim procentem poroste vyse financi, ktere AMD muze pouzit dale a dlouhodobe nemelo..
Odpovědět5  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.