reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Intel a AMD v příštích letech: na co se můžeme těšit?

1.9.2021, Jan Vítek, článek
Procesory Intel a AMD v příštích letech: na co se můžeme těšit?
Především Intel nás v poslední době zahltil velkým množstvím informací o svých budoucích procesorech, a tak si je dnes pěkně shrneme v jednom delším článku. Všímat si samozřejmě budeme ale i záměrů firmy AMD, které jsou však bohužel neprůhledné.
V příštím roce už můžeme očekávat eskalaci souboje mezi společnostmi Intel a AMD. Dle dosavadního vývoje a předčasných benchmarků by se dalo očekávat, že Alder Lake svým výkonem možná i doženou i 16jádrový Ryzen 9 5950X a že ve hrách mohou být celkově lepší, což se tak AMD bude pravděpodobně snažit odrazit právě pomocí Zen 3 s V-Cache. 
 
Pak už ale přijde čas na nové generace procesorů a lze očekávat, že technologickou výhodu nového procesu a architektury CPU bude mít spíše AMD.
 
 

Intel Raptor Lake: refresh Alder Lake, nebo něco víc?

 
Raptor Lake mají být stejně jako Zen 4 materiál spíše pro konec příštího roku nebo alespoň jeho druhou polovinu, i když lze cítit, že souboj mezi AMD a Intelem se bude stupňovat a tlačit na pilu chce především Intel. 
 
 
Procesory Raptor Lake už byly potvrzeny a už delší dobu je zřejmé, že budou mít k Alder Lake velice blízko a mohly by i sdílet stejné čipové sady, respektive pracovat i na těch pro Alder Lake. Je třeba také zmínit, že samotné Alder Lake mohou být materiál i pro rok 2022, pokud se vyplní to, že letos na trh přijde jen několik nejvýkonnějších verzí a zbylé (stejně jako v případě 9. gen. Core) dorazí o řadu měsíců později. 
 
I z roadmapy Intelu ale bezpečně víme, že Raptor Lake budou založeny na 10nm procesu ESF (Enhanced SuperFin), který se ale dnes už označuje jako Intel 7 a také už je používán. Otázka je, kam výkon CPU Raptor Lake posunou novější jádra Raptor Cove, vedle nichž se použijí opět Gracemont. 
 
Pokud se tedy potvrdí, že Intel letos nevypustí na trh celou generaci Alder Lake, bude jasné, že Raptor Lake se opravdu představí nejdříve ke konci příštího roku a pak budeme řešit asi pouze to, co přinesou jejich nová výkonná jádra, neboť jiné podstatné změny v architektuře a podporovaných technologiích se očekávat nedají, ostatně Alder Lake jich nabídnou více než dost, zvláště v případě desktopů. 
 
 
Jenomže Intel se prý chystá výrazně změnit konfiguraci procesorů Raptor Lake, které už nebudou končit na 8C+8c, ale 8C+16c, čili nabídnou až 16 jader Gracemont a tabulka nahoře (nepotvrzené informace) ukazuje údajné desktopové modely od Pentia s pouhými dvěma Raptor Cove až po Core i9 s osmi Raptor Cove a šestnácti Gracemont. Převezme tak Intel vedení v počtu jader s procesory 24C/32T?
 
 

AMD AM5 a Zen 4 "Raphael"

 
Intel si to hlavní odbude letos představením generace Alder Lake, zatímco AMD to čeká za rok díky nástupu patice AM5 pro procesory generace Zen 4 s podporou DDR5. Zde už máme bohužel k dispozici jen málo zaručených či opravdu věrohodných informací, takže tento vývar už bude trochu slabší.  
 
Můžeme ale poděkovat firmě Gigabyte, že se nechala tak hezky hacknout a pak evidentně odmítla od útočníků odkoupit ukradená data, takže ta se dostala na veřejnost. Díky tomu se můžeme podívat i na obrázek ukazující provedení patice AM5, přičemž z doprovodných údajů je zřejmé, že AMD nám dá možnost bez úprav využít starší chladiče pro AM4. 
 
 
Zatím ale nevíme, co si máme myslet o tom, že vedle procesorů s TDP do 105 W bude AM5 podporovat i procesory s TDP 120 W a především i 170 W. Půjde o nějaké speciály, rezervu pro případ eskalovaného souboje s Intelem? Reakci na 24jádrové Raptor Cove? To se teprve ukáže.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Jako další významný materiál unikl diagram týkající se nové platformy a jejích čipových sad. Z něj můžeme zjistit, že AMD na rozdíl od Intelu ještě nebude chtít podporovat sběrnici PCIe 5.0. Rozšíří se ale počet linek PCIe 4.0 o čtyři další pro rozhraní Thunderbolt 4 a samozřejmě tu máme podporu pamětí DDR5. Právě to je ona hlavní změna, již přinese patice AM5 a za zmínku také stojí, že její procesory už nebudou mít klasické piny. Půjde o typ LGA s dotykovými ploškami stejně jako u Intelu.
 
Ovšem co samotné Zen 4? V jejich případě se v polovině srpna objevily velice důležité materiály, které se týkaly procesorů EPYC Genoa, ovšem s nimi i čipletů generace Zen 4 a nyní je zřejmé, že ty budou mít stále osm jader. A je to logické, neboť se slíbeným rostoucím IPC výkonem budou jednotlivá jádra větší, výroba pomocí 5nm procesu dražší, čili se spíše vyplatí využít více čipletů vedle sebe než na ně cpát více jader. Pro 96jádrový EPYC tak bude zapotřebí dvanáct CCD: 
 
 
TDP 170 W by pak i naznačovalo, že se můžeme skutečně dočkat procesorů Ryzen se třemi CCD, a tedy 24 jádry, aby AMD mělo odpověď pro Raptor Lake. O takovýchto procesorech navíc mluví i fámy z letošního jara. 
 
Dále tu máme téma výkonu na takt (IPC) a jeho dalšího zvyšování. O tom bylo řečeno již dost, ale my si vystačíme s tím, že reálně lze očekávat alespoň 20% zvýšení IPC oproti Zen 3 a možná to bude i výrazně víc. Není totiž jasné, jak do toho promluví V-Cache slibující v případě Zen 3 o 15 % vyšší výkon ve hrách a pokud by to mělo platit i pro IPC a Zen 4 by oproti základním verzím Zen 4 nabídl +20 %, nebylo by to nic úžasného. Další věc je poměr výkonu na watt, který má jít nahoru dokonce o polovinu, což by z velké části zařídil samozřejmě 5nm proces.
 
V předchozí kapitole máme také uvedenu neoficiální roadmap, která se objevila už před řadou měsíců a kupodivu měla v kolonce procesorů Raphael uvedenou grafiku RDNA2. Nedávno se přitom díky dokumentům ukradeným firmě Gigabyte ukázalo, že AMD opravdu počítá s integrovanou grafikou, která bude součástí i nových CPU, což jsme tu ještě neměli. Velice pravděpodobně půjde jen o základní verzi s menším počtem Stream procesorů, podobně jako když Rocket Lake a budoucí Alder Lake nabízí či nabídnou jen 32 EU v grafice Xe. I tak je to ale velká změna, která bude velice vítaná zvláště v této době, kdy se samostatných grafických karet nedostává. Pro uživatele jde ale také o zálohu v případě selhání a reklamace hlavní grafické karty či nutnosti řešit problém hledáním vadné komponenty.
reklama