reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Intel a AMD v příštích letech: na co se můžeme těšit?

1.9.2021, Jan Vítek, článek
Procesory Intel a AMD v příštích letech: na co se můžeme těšit?
Především Intel nás v poslední době zahltil velkým množstvím informací o svých budoucích procesorech, a tak si je dnes pěkně shrneme v jednom delším článku. Všímat si samozřejmě budeme ale i záměrů firmy AMD, které jsou však bohužel neprůhledné.
Každý chvilku tahá pilku a v roce 2023 ji bude asi opět tahat Intel, v jehož případě přijde čas na procesory Meteor Lake postavené na zbrusu novém procesu a již několika propojených čipech. AMD se možná spíše bude chtít s Intelem o pomyslnou pilku přetahovat, ale to zatím nevíme jistě, protože plány této firmy na přespříští rok už jsou velice nejasné.
 
Ovšem svou představu díky zásobám hardwarových drbů máme, to zase ano. 
 
 

Meteor Lake a další velké změny

 
Intel si v roce 2022 trochu oddychne, aby v dalším roce už vypustil na trh procesory Meteor Lake s jádry Redwood Cove a Crestmont, které bude přinejmenším zčásti vyrábět novým procesem Intel 4 (dříve známý jako 7nm proces). Následující obrázek je samozřejmě jen ilustrační, ale jasně říká, že Meteor Lake by se měly skládat z Compute Core, čili hlavního čipu s procesorovými jádry, GPU čipu s 96 až 192 EU a SOC, jak Intel nejspíše značí I/O čip vybavený paměťovým rozhraním, linkami PCIe, zkrátka funkcemi někdejšího northbridge. Ostatně kdo ví, zda v době Meteor Lake nepřebere toto SOC i funkci southbridge, čímž by čipsety zanikly. 
 
 
Dříve jsme se dozvěděli, že Meteor Lake by mohly nastoupit už v polovině roku 2023, ale jde již o třetí budoucí generaci v pořadí, takže pravděpodobnost jejího opoždění je už příliš vysoká, takže i kdyby dnes takový záměr platil, už za rok to může být všechno jinak. 
 
Nicméně v té době by už Intel opravdu měl mít přinejmenším několik měsíců k dispozici svůj 7nm proces (Intel 4) plně využívající extrémní ultrafialovou litografii (EUVL), který bude znamenat +20 % výkonu na watt. Je otázka, co Intel myslí oním plným využitím EUVL a zda půjde skutečně o všechny vrstvy tvořeného čipu, nebo jen ty zásadní
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Dále jsme se od Intelu také dozvěděli, že jednotlivé čipové dlaždice v Meteor Lake nemají být spojeny pomocí křemíkových můstků EMIB, ale s využitím technologie Foveros
 
 
To tak jednoduše znamená, že tu máme celý křemíkový interposer velký přinejmenším stejně jako kombinace všech dlaždic, které na něm budou sedět. A pak je tu otázka, zda půjde skutečně o aktivní interposer, jaké Intel plánuje ve Foveros obecně využít, anebo o pasivní. Rozdíl je v tom, že pasivní interposer je pouze kus křemíku s datovými a napájecími spoji, zatímco aktivní v sobě může mít další logiku a nebo také paměť, kterou pak nemusí nést čipy nahoře. Může ale také jít o integrovanou regulaci napětí, zkrátka vše možné, na co bude stačit volná plocha a technologie, s jejíž pomocí je interposer vyroben. 
 
Meteor Lake tak budou vůbec první vícečipové procesory Intelu pro běžné desktopy a notebooky. Intel tu možná už využije také 3nm výrobní technologii firmy TSMC (N3), ale spíše to v případě běžných procesorů bude až o rok později, čili můžeme hádat, že čip s CPU jádry bude vyráběn procesem Intel 4 a na GPU SOC může stačit něco staršího, dejme tomu Intel 7. Ale to je pouze odhad.
 
Krátce po Meteor Lake a dokonce ještě prý v roce 2023 by měla přijít řada na generaci Arrow Lake s novým ansámblem jader (Lion Cove / Skymont), nicméně zda je takové tempo skutečně reálné a žádoucí, to se teprve uvidí, zvláště když by Arow Lakle mohly přijít s výrobním procesem Intel 3, který má být používán od druhé poloviny roku 2023. Pak už by ale konečně měla následovat celoroční pauza. 
 
 

AMD a prostý refresh Zen 4?

 
Je logické předpokládat, že AMD bude chtít využít 5nm proces firmy TSMC alespoň pro dvě generace svých produktů a přinejlepším bude mít v rámci té druhé k dispozici nějakou trochu vylepšenou verzi.

Jinak ale rok 2023 představuje z hlediska procesorových plánů firmy AMD hluché místo a refresh procesorů Zen 4 je pouze předpoklad daný tím, co bude předcházet a o čem se spekuluje, že bude následovat. Ano, je to vcelku slabota.  
reklama