reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory na Computexu 2007

12.6.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Procesory na Computexu 2007
V uplynulých dnech se obracela odborná veřejnost k světovým hi-tech produktům vystavovaným na COMPUTEXU 2007 pořádaném v Taipei Nebylo tomu jinak ani na poli procesorů, kde nás nejvíce zajímaly procesory vyráběné u Intelu a AMD. Jak vše...
V uplynulých dnech se obracela odborná veřejnost k světovým hi-tech produktům vystavovaným na COMPUTEXU 2007 pořádaném v Taipei Nebylo tomu jinak ani na poli procesorů, kde nás nejvíce zajímaly procesory vyráběné u Intelu a AMD. Jak vše s odstupem několika dnů vypadá, se můžeme nyní podívat.



U Intelu bylo velké napětí, s čím přijde AMD. Samotný Intel moc nového na tuto výstavu nepřinesl, vše podstatné již předvedl v dubnu na Intel Developer Fóru 2007 v Pekingu. Intel vládne s dostatečnou jistotou na trhu, jeho ze dvou Dual-Core slepené Quad-Core je mnohem ekonomičtější, než kdyby bylo Quad-Core skutečné a to by si vyžádalo ještě značné vývojové a časové nároky. Je tedy pravděpodobné, že se skutečného Quad-Core procesoru od Intelu dočkáme až na 45nm technologii s integrovaným paměťovým řadičem.


U AMD svět s napětím očekával konečné prolomení jeho neustálého mlčení a první oficiální testy nových procesorů architektury K10. Ale jak se svět nedozvěděl nic převratného od Intelu, od AMD se pak svět dozvěděl ještě méně.

Úspěšné testy Barcelony, které AMD předvedlo již před měsícem, byly postaveny na základních deskách upravených samotnou firmou. AMD předalo vzorky nových procesorů příliš pozdě, stejně jako byly pozdě předány virtualizační technologie od OSRC výzkumného centra. Výrobci základních desek tak nemohli stihnout na této problematice více zapracovat.



Na předvedených základních deskách procesory Barcelona revize B01 běžely pouze na 1,4 GHz či 1,6 GHz, velmi špatně s nimi komunikovaly, takt pamětí nepřekročil DDR2-667 a HyperTransport měl rovněž značné komunikační problémy. Dle výrobců základních desek a AMD by tento problém měl být odstraněn v dohledné době novým BIOSem a nakolik bude nutno zapracovat na nové revizi procesoru, AMD neuvedlo. Zatím platí, že do září by se již měly objevit Barcelony s frekvencí přes 2,0 GHz a koncem léta s frekvencí 2,3 GHz. Pro "veřejnost" by mělo AMD vyrobit v červenci omezený počet Barcelon na frekvencích 1,6 GHz - 1,8 GHz. Tyto procesory však zřejmě skončí pouze u výrobců základních desek pro jejich potřebu.

AMD Agena, procesory pro stolní počítače, by se měly objevit v říjnu, kde si AMD údajně vede mnohem lépe a měly by běžet na vyšších frekvencích než Barcelony. Je zřejmé, že k žádným zásadním změnám od plánovaného náběhu výroby AMD K10 zatím nedochází, hlavní nasazení je stále mířeno k vánočnímu trhu. Možného převzetí výkonnostního prvenství se tak můžeme dočkat nejdříve koncem roku, kam již ale Intel míří s 45nm architekturou, čímž bude situace ještě otevřenější a tím i zajímavější.

Zdroj: AnandTech
reklama