reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje PC stále klesají, ale první pětka výrobců roste

13.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Prodeje PC stále klesají, ale první pětka výrobců roste
Dle informací společnosti International Data Corporation (IDC) byly prodeje v posledním čtvrtletí minulého roku o 2,4 procenta slabší než ve stejném období roku 2013. Prvních pět výrobců ale může být přesto spokojeno.
Společnostem Lenovo, HP, Dell, Acer a Apple se totiž povedlo zvýšit své podíly, což tedy logicky znamená, že se tak stalo na úkor ostatních firem. Dle IDC Worldwide Quarterly PC Tracker se za poslední kvartál roku 2014 dodalo na trh na 80,8 milionů PC, což je tedy oproti 82,8 milionům o rok předtím pokles o 2,1 %. Přitom se předpokládalo, že na konci roku nastane oživení či přinejmenším přijde stagnace prodejů, ale to evidentně nenastalo. Přesto ale bylo v tomto kvartálu dodáno na trh nejvíce počítačů, neboť v ostatních nebyla překročena hranice 80 milionů, ale závěr roku je již tradičně silný. Máme tu tedy již třetí rok, v němž prodeje PC klesají a za celý rok 2014 to bylo 308,6 milionů kusů, což představuje pokles o 2,1 % oproti roku 2013.





Největší meziroční růst vykázala společnost Apple, která dokázala svůj podíl zvýšit na 7,1 %, a nebezpečně se tak přiblížila k Aceru, který drží 7,7 % trhu. Podobná situace nastala na druhém a prvním místě. I když se Lenovu podařilo zvýšit podíl o téměř pět procent, HP rostlo o 15 procent, takže za Lenovem zaostává o pouhé dvě desetiny procenta. V případě ostatních menších výrobců počítačů nastal velký propad prodejů o více než pětinu.

Na prodejích počítačů se jako obvykle podílela nejvíce Evropa společně se Spojenými státy a mírně posiloval také region APeJ (Asie a Pacifik kromě Japonska). Ukazuje se také, že poptávka po nových PC ze strany společnosti uvadá, ale to nahrazují běžní spotřebitelé, což bylo zvláště patrné právě v Evropě. Nesmíme ale zapomenout na stále oblíbenější Chromebooky, jejichž cílem jsou právě kanceláře, ovšem k nim se přidávají také levné počítače vybavené systémem Windows 8.1 s Bing. Vedle toho se dobře prodávají také počítače All in One, velmi tenké notebooky, konvertibilní a dotyková zařízení. Nicméně v tomto roce se očekává, že se postupně zastaví hlavní motor, který poháněl prodeje PC především ve vyspělých zemích. Tím byla ukončená podpora systému Windows XP, po níž si především firmy začaly pořizovat nové počítače s novými operačními systémy (především Windows 7). A jak už bylo řečeno, jejich poptávka už začala slábnout.

IDC tak předpovídá, že americký trh s počítači čeká v tomto roce stagnace či velmi mírný růst, o což se postarají předevšm spotřebitelé. Na prodejích PC se projeví také menší zájem o tablety a celková snaha výrobců o oživení PC trhu. Ke konci roku se pak budou zraky upírat k Microsoftu a jeho chystanému systému Windows 10, jehož nástup by se měl v posledním kvartálu velmi projevit. V Evropě se však má dále projevovat nepříznivý vývoj kurzu některých měn vzhledem k dolaru, což je aktuálně především náš problém a pak tu jsou také politické faktory.

Zdroj: TZ IDC
reklama