reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Profesionální RTX A4000 ve Vietnamu těží Ethereum, vyjdou levněji než GeForce

5.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Profesionální RTX A4000 ve Vietnamu těží Ethereum, vyjdou levněji než GeForce
Grafické karty NVIDIA RTX A4000 by měly dělat něco jiného než těžit kryptoměny, ovšem ve Vietnamu, základně mnohých těžařů, svému hlavnímu účelu neslouží. To ukazuje i prodejce Nguyen Cong PC. 
Vietnam se už několikrát předvedl jako země, kde to mají běžní zákazníci hledající herní hardware pro svá PC opravdu těžké. Mnoho tamních internetových kaváren zrušilo svůj obvyklý byznys a přeorientovalo se na těžbu kryptoměn, k čemuž je ostatně nutily i covidové lockdowny. Jde však především o místní distributory a prodejce jako Nguyen Cong PC, kteří začali nabízet těžební rigy vytvořené z dovezených herních karet. Nyní jde ale o profesionální karty. 
 
 
 
Nguyen Cong PC tak nabízí stovky karet RTX A4000 od firmy Gigabyte, přičemž dle log na obchodě by to mohly být ještě další a jiné modely od firem Colorful, Asus či Zotac. 
 
 
Každý z nabízených rigů s osmi kartami má dosáhnout hashrate přes 500 MH/s, ovšem jde tu spíše o cenu, neboť profesionální grafické karty nebývají zrovna levné, i když zrovna RTX A4000 lze už sehnat za cenu pod 30 tisíc korun. Dle tohoto prodejce však mají být právě vzhledem k hashrate levnější i v porovnání s GeForce RTX 3070 Ti, což je nepochybně pokřiveno tím, že RTX A4000 na rozdíl od GeForce nemají LHR omezení výkonu těžby. A to jde už za samotnou NVIDIÍ, nikým jiným. 
 
RTX A4000 je čtvrtá nejvýkonnější profesionální grafika, jakou NVIDIA dnes nabízí a jde právě o ekvivalent GeForce RTX 3070 Ti vzhledem ke GPU se shodným počtem 6144 CUDA jader. Hlavní roli zde však hraje paměťová výbava, a sice pro dané účely až zbytečných 16 GB paměti GDDR6 na 256bitové sběrnici s propustností 448 GB/s. V tomto ohledu jde tak spíše o ekvivalent staré GeForce RTX 3070, která má stejnou propustnost, zatímco Ti už má 608 GB/s, což by z hlediska těžby bylo mnohem lepší. RTX A4000 však nemohla využít GDDR6X, neboť NVIDIA pro ni ještě neměla k dispozici 2GB paměti, které jsou potřebné pro dosažení výsledné 16GB kapacity.  


reklama