reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prohlížeč Vivaldi dospěl do stádia třetí betaverze

7.3.2016, Michal Hala, aktualita
Prohlížeč Vivaldi dospěl do stádia třetí betaverze
Během víkendu vyšla třetí betaverze prohlížeče Vivaldi. Obsahuje pár novinek a subjektivně musím říct, že se mi zdá, že je i poněkud stabilnější. Pokud jste zvyklí na původní Operu, nebo máte chuť experimentovat – s chutí do toho.
Začnu tím, že se přiznám (jako už před časem), že jsem byl skalním fanouškem staré Opery – přesněji do verze 12. Jelikož mě nová Opera moc nenadchla a klasické alternativy v podobě Internet Exploreru, Chromu, Mozilly nebo snad dokonce Edge mě z nějakého důvodu nějak nezaujaly, držel jsem se čtyřiašedesátibitové verze Opery 12.17 až do konce loňského roku.

Pak jsem si jednoho dne řekl, že vyzkouším Vivaldi. To je browser, za kterým stojí parta lidí, která vyvíjela původní Operu. V čele s bývalým CEO Opery Jónem Stephensonem von Tetzchnerem. Jelikož se jim nové směřování Opery nelíbilo, odtrhli se a udělali se pro sebe. Neptejte se mě na finanční model, ale už více než dva roky nějak fungují a postupně průběžně uvolňovali nejprve Technical Preview verze a teď postupně už tři betaverze svého prohlížeče.


Logo Vivaldi


Už v druhé betaverzi se dalo rozumně pracovat, duch – resp. koncepce – staré Opery byl a stále je docela znát. Jestli něco byl problém, tak tím bylo několik (řekněme dvě, tři, čtyři) zamrznutí prohlížeče za hodinu. To se mi zdá v poslední, třetí betaverzi docela vyřešeno, od soboty mi Vivaldi zatuhnul jen dvakrát. A zdá se mi – aspoň subjektivně – dokonce i rychlejší.

Jinak seznam oficiálních novinek se omezuje na práci s listy (terminologie je stejná jako u Opery). Aktuální relaci s několika stránkami na jednotlivých listech (chcete-li záložkách, kartách…) už lze celou nově uložit a zase podle potřeby otevřít. Další, méně podstatné změny se týkají (podle changelogu na mateřském webu):
  • Přiblížení listu
  • Hibernace listů
  • Nastavení chování při otevírání/zavírání listů
Ony se, jak jsem zatím zjistil, liší i některé další drobné detaily – třeba ukládání záložek – ale po dvou dnech je příliš brzy, abych všechno dokázal vyjmenovat.

Pokud už prohlížeč Vivaldi máte, nejspíš vám už nabídl aktualizaci sám. Pokud ho chcete jen tak vyzkoušet, mohu ho jen a jen doporučit. Teď ve třetí verzi se s ním dá rozumně pracovat. Ono to až na ono zamrzání docela dobře šlo už v předchozí betě dvojce. A poslední věc: podle blogu mateřské společnosti je ostrá verze za dveřmi.

Zdroj: Vivaldi
reklama