reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.7.2006, Marek Štelčík, aktualita
Společnosti Microsoft a Yahoo! před devíti měsíci oznámily, že dojde k propojení IM (Instant Messaging) sítí. Nyní došlo po počátečních problémech k pokroku. Zpočátku bude možné posílat mezi Windows Live Messenger a Yahoo! Messenger pouze...
Marekdfs | 13.7.200622:50
AOL planuje propojeni s Google ? :­-­) Kdybyste neco malo tusili o IM siti Googlu ­(resp. Google Talku­) tezko byste tento vyrok daly do souvislosti s propojovanim Yahoo a MSN siti, protoze to je opravdu diametralne odlisna zalezitost ... zatimco propojeni MSN a Yahoo je skoro­-zazrak ktery si vyzada vytvareni kdejakych transportnich bran prekladajicich z jednoho protokolu na druhy ... propojovani Googlu s kymkoliv je trivialni jako propojeni emailovych uctu seznam.cz s centrum.cz :­-­) vlastni server kompatibilni s google talk si muze postavit doma i v kanclu KDOKOLIV diky pouzitemu protokolu ­(XMPP­/Jabber­), ktery neni vyhradnim vlastnictvim jedine firmy ale verejnym standardem. ... proc nenapisete clanek o tom ze cesky jabber.cz se spojil s google talk :­-­)­)­) ?
Odpovědět0  0
Lukfi | 13.7.200614:49
Vypadá to že jenom icq chudninka zůstane sama :­) Kdo potřeboval psát na různý sítě, stejně už má dávno Mirandu nebo Trilliana, takže by mě zajímalo jakej tohle bude mít úspěch...
Odpovědět0  0
dusanmsk | 13.7.200614:52
Pevne verim, ze toto je pociatok konca uzatvorenych IM sieti, ako je MSN, ICQ, Yahoo a podobnych sraciek. Google si uvedomil, ze tade cesta nevedie a svoj google talk postavil na otvorenej technologii ­(jabber­). Dufam, ze postupom casu prejde vacsina tychto sieti na jabber a nebudu sa dookola opakovat situacie, ktore nam predvadza icq a yahoo so zmenami protokolov ­( a naslednym odrezavanim neoficialnych ­(linux­) klientov, pripade nutenim windows userov k updatu ­).
Odpovědět0  0
Yeah Yeah Yeah (80) | 13.7.200617:29
STFU. Svoje misionářské řečičky o GNU si pěj na jiném serveru.

Jabber je skvělý. A PSI je vynikající klient, ale nehodlám tu poslouchat kecy o tom jak jsou všichni špatní když používají ICQ.

Když tak mluvíš o Jabberu tak moc dobře víš, že podporuje Transporty. Tak je používej a nežvaň.

A co to žvatláš o odřezávání? QIP je taky unofficial a dokáže se s tím vyrovnat. To není o protokolu, ale o schopnosti developera jak rychle reversne upravený protokol.
Odpovědět0  0
Ritchie83 (34) | 13.7.200619:50
Kroťte své výlevy. Představte si, že by email nebyl od počátku standardizován v RFC ­- to by pak byla na světě domluva. Stejné je to i s IM ­- čím dřív vznikne standard, tím lépe, přičemž jabber je velice vhodný kandidát. Klienta ať pak každý používá podle svých požadavků.

Jabber sice transporty umí, ale je to jen taková berlička. Třeba soubory přes transport přenášet nejdou. Navíc se občas stává, že ICQ síť jabber servery blokuje. I když mám UIN někdy z roku 1998, tak jsem přešel na jabber.

Vám přijde normální provádět zpětné inženýrství protokolu, abych se mohl s někým domluvit? Mně tedy rozhodně ne. Od čeho je dokumentace v podobě RFC?
Odpovědět0  0
Yeah Yeah Yeah (80) | 13.7.200621:21
A co tím chtěl básník říci? Asi vám ušlo pár věcí.

ICQ je tu daleko déle než Jabber. Tím pádem ho také používá více lidí. Takže ať vznikne standard nebo ne, ty lidi to zajímat nebude. Už používají ICQ.
E­-mail a IM nemůžete srovnávat. Hold e­-mail vznikl dosti dávno a byl standardizován, ale žádný IM standard v té době nebyl ­(aspoň co já vím; IRC a podobně staré protokoly snad nepočítáme­).
Tak si týpci z Mirabillis řekli, že stvoří ICQ. No jenže co se nestalo. ICQ koupila jedna nejmenovaná firma a ta určitě nehodlá poskytovat všechno zadarmo. Co takovou fi. nutí aby uvolnila specifikaci svého protokolu? Nic? Přesně tak. Oni nestojí o žebrácké klienty co neposkytují jejich reklamu ­(==no money­).

Kdyby jste měl fi. která vlastní IM program, který používají miliony lidí po celém světě, uvolnil byste zdrojáky a pomalu se díval jak nad svojí IM sítí ztrácíte kontrolu? Nakonec vlastně ani neuživíte svoji rodinu. :­) ­(vím je to přehnané:­)­)

Aby jste mě pochopil. Jsem zastánce standadů ­(nikoliv však GNU everywhere­). Jabber jsem také zkoušel, ale asi mě to přestalo bavit, protože nejnovější buildy PSI žerou moc paměti ­(QT4 a celkově aktualizace app do budoucnosti­).

Normální mně RE nepřijde, ale pořád lepší než zbytečně fňukat nad cizím hrobem že?

BTW dokumentace ICQ protokolu k dostání je také, jen není oficiální ­(a aktuální?­) a budete o ni muset možná i prosit, ale po krátké konverzaci a poslání nějaké té korunky jednomu z vývojářů alternativního ICQ se určitě té specifikace dočkáte, tak to chodí­) :­)
Ale stejně ono RE protokolu je lehčí než nějaké apliakce. Takže pokud ICQ protokol úplně nepřeořou, tak není problém.

Shrnuto. Mluvit tady o RFC nemá vůbec smysl. Bavíme se o ICQ protokolu. :­-­)
A stejně ICQ protokol není nějak fatální věc. Horší by to bylo s FTP apod. na těch už záleží. Na IM ne.

BTW říkáte, že používáte Jabber. Dobře, mohu Vás tedy pěkně poprosit o to staré UIN k ICQ? Nějaké krátké by se mojí paměti a mně hodilo. ;­-­)
A ještě něco. Kolik máte Jabber kontaktů? Jestli jste GNU pozitivní tak možná hodně, ale já jsem se bez transportů nikdy neobešel.
Odpovědět0  0
Ritchie83 (34) | 13.7.200623:46
Z první poloviny vašeho příspěvku mám pocit, že jste akcionářem AOL. Já raději budu psát z pohledu uživatele. Myslím si, že většině lidí bude tento pohled bližší. ;­-­)

O GNU jsem ve svém příspěvku nehovořil, neboť k tomu není sebemenší důvod. Pouze říkám, že by měl existovat pouze ­(a­) jeden ­(b­) standard pro IM. V tom se snad shodneme. Klientů ať je libovolné množství, s různou funkčností, licencí, uživatelským rozhraním, atd. Mimochodem, Psi je jen jeden z mnoha jabber klientů a pokud vám nevyhovuje, můžete zvolit jiný.

Mluvit o RFC má smysl. Uzavřené IM protokoly by se měly stát minulostí. Jednoduše mně přijde normální, že mohu poslat komukoliv email. To samé očekávám od IM.

Své UIN vám z pochopitelných důvodů nesvěřím. Jabber kontaktů mám kolem deseti, ale já nejsem ten typ, co by přes IM vykecával. Spíš řeším pracovní věci.
Odpovědět0  0
Yeah Yeah Yeah (80) | 18.7.200613:52
Moment byl jsem mimo..takže si musím celou diskusi přečíst znovu ;­)

Oukej mám to:­) Takže:

Ne nejsem akcionářem :­-­) a snažím se Vám říct, že je tu ICQ a ještě asi dlouho bude. A lidi zajímat ­"nějaký­" Jabber nebude, protože všichni z jejich contact listu používají ICQ.
Jednou jsem jel šalinou a nastoupila tam snad školka ­(možná to byli prvňáčci­) a ti prcci se tam bavili o tom jestli už mají I See Kjů. :­)­) V celé MHD jsem snad ještě neslyšel slovo Jabber. ;­)

Vy jste o GNU nehovořil, ale ten pán zo Slovenska hey. A já jsem jen napsal ­"(nikoliv však GNU everywhere­)­".


>Pouze říkám, že by měl existovat pouze ­(a­) jeden ­(b­) standard
>pro IM. V tom se snad shodneme. Klientů ať je libovolné
>množství, s různou funkčností, licencí, uživatelským rozhraním,
>atd.

Naprosto souhlasím.


>Psi je jen jeden z mnoha jabber klientů a pokud vám nevyhovuje,
>můžete zvolit jiný.

PSI je snad jeden z těch použitelných a zároveň multiplatformních. A ten problém s pamětí se týká spíš dev. verzí. :­) Kdyby nativně podporoval ICQ tak nepoužívám nic jiného. Snad někdy až bude mít pluginy. ­(ale to bude trvat­) :­(


>Mluvit o RFC má smysl. Uzavřené IM protokoly by se měly stát
>minulostí. Jednoduše mně přijde normální, že mohu poslat
>komukoliv email. To samé očekávám od IM.
Z pohádek už jsem vyrostl. ;­-­) Ale souhlasím..
Sice by se s tím mělo začít něco dělat, ale pro většinu uživatelů je problém používat alternativního ICQ klienta natož např. PSI­(jabber­) + transporty.
Ideální by bylo mít Jabber + ICQ klienta, ale co jsem naposledy zkoušel ­(placenou­) Trillian tak teda nic moc..

S tím UIN to byl vtip. ;­)

By the way IM sítě mají perfektní využití např. když potřebujete tech. podporu apod. Třeba u internetového obchodu. Taková odpověď na mail přijde klidně až za hodinu a když nechcete otravovat mobilem tak je IM ideální řešení. Taky se jabber řešení používají v podnikových sítích a to už se vyplatí. :­)

Proto by bylo sjednocení a nejlépe jedna IM síť ideální, ale to musíte do televize. ;­-)
Odpovědět0  0
Yeah Yeah Yeah (80) | 13.7.200621:51
Mám dokonce pocit, že pro AIM­/ICQ existuje nějaký kit pro programátory na vytvoření svého AIM­/ICQ kompatibilního klienta..jen jim tím dáváte souhlas, že vás mohou díky ID kdykoliv zabanovat ­(znemožnit používání jejich serverů vaším klientem­) resp. zákázat vám jakýkoliv další vývoj. A další no­-fair pravidla.
:­)
a bylo to jen pro Win tušim.
Odpovědět0  0
God.zilla | 13.7.200615:08
Firma AOL vlastni krome AOL Instant Messengeru i ICQ, takze pokud k nejakemu spojeni dojde tak doufejme ze vsech tri siti...
Odpovědět0  0
Marek Štelčík (150) | 13.7.200615:36
presne tak tykalo by se to i ICQ
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.