reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Protéza chodidla vyrobená 3D tiskem získala CE certifikát

30.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Protéza chodidla vyrobená 3D tiskem získala CE certifikát
Objevuje se čím dál víc různých protéz, které byly vyrobeny 3D tiskem, přinášejí výhody zejména rychlé výroby na míru. Německé společnosti Mecuris se podařilo si svou protézu nechat ověřit a získala certifikaci CE.
Technologie 3D tisku je na výrobu nejrůznějších protéz ideální. Německá firma Mecuris se právě na výrobu protetiky touto technologií zaměřuje a oznámila, že na své 3D tištěné chodidlo získala už i certifikát CE, takže je nyní řádně otestováno a připraveno k uvedení na trh.

Mecuris už své protézy nějakou dobu vyvíjí a testuje. Nazývají se NexStep a firma z Mnichova nabízí i menší verzi pro děti, která dostala pojmenování FirStep. Jedná se o jedny z prvních protéz chodidel vyrobené 3D tiskem, které jsou na trhu volně k dispozici.

Díky 3D tisku může být protéza upravena na konkrétní požadavky zákazníka. Platforma na návrhy je v současné době ve své beta fázi, celá řada zdravotnických pracovníků provádí její testování a poskytuje na ni zpětnou vazbu.





Díky certifikátu CE je Mecuris o krok blíže k tomu, aby byly 3D tištěné protézy na trhu opravdu dostupné. Pacientovi na míru však firma navrhla dvě protézy NexStep teprve před týdnem. Modely byly následně vytištěny v certifikovaném středisku v Německu a poté byly doručeny na finální kontrolu. Zákazník byl podle společnosti Mecuris překvapen, že protéza byla vyrobena a dodána tak rychle, protože obvykle se musí čekat dva až tři měsíce. Cílem společnosti je poskytovat protézy už do 48 hodin.

Aby protéza mohla získat označení CE, musela podstoupit řadu testů, které spočívaly například v dlouhodobých zátěžových zkouškách. Protetická noha zkoušku složila během čtyř měsíců především díky tomu, že byla připravena z předchozích počítačových simulací s 3D modelem protézy.

Podle CEO společnosti Manuela Opitze je Mecuris prvním výrobcem na světě, který dosáhl CE certifikace na svou 3D tištěnou protetickou nohu. V současné době se německá firma zaměřuje na vodotěsnou verzi své protézy NexStep, o kterou byl projeven velký zájem. Společnost doufá, že i tuto verzi se jí povede certifikovat během několika měsíců. Do budoucna má v plánu představit i další produkty. NexStep bude v květnu předveden i na ISPO World Congress v Kapském Městě, kde ho budou testovat i běžci.

Zdroj: 3ders.org
reklama