reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro červen

29.6.2009, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro červen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Menší shrnutí závěrem


I během června ceny velmi pěkně klesaly, takže nákup výpočetní techniky je nyní poměrně výhodný. Radost udělají zejména grafické karty, které jsou cenově velmi výhodné, až se to nechce věřit. To platí zejména o těch, které mají čip AMD.

Pokud tedy chcete vyrazit do víru prodejen kamenných či internetových a nakupovat, pamatujte, že jsou to vaše peníze, které půjdou prodejci. Nedávejte zbytečně více, než je nutné, nekupujte si také zbytečně pomalé či nekvalitní komponenty. Snad vám tento článek situaci alespoň trochu usnadnil. Velkým problémem je, v jaké formě konečnou sestavu dostanete. Buď ve formě jednotlivých komponent, nebo si můžete nechat celou sestavu poskládat.



Toto řešení většinou ale naráží na omezenou nabídku "výchozích" sestav, které si můžete konfigurovat pouze v několika málo bodech. Ne vždy vám ji na vaše individuální přání poskládají a pokud ano, musíte počítat s cca 500-1000 Kč navíc. Lepší volbou se tedy jeví poskládat sestavu svépomocí, případně zavolat na pomoc známého, kamaráda, který vám jistě za drobnou úplatu (zpravidla ve formě alkoholu) jistě rád pomůže.

Pořádně si tedy rozmyslete, co si koupíte, za kolik a zda to vlastně opravdu potřebujete. Není chybou koupit si něco slabšího, když výkon stejně neupotřebíte (nebo upotřebíte pouze ve výjimečných případech), a ušetřit tak velké množství peněz. Ovšem tím také nenabádám ke koupi zbytečně slabých strojů, které vaše požadavky neuspokojí, nebo jim brzy po koupi dojde dech. Když ušetříte při pokud možno totožném výkonu, bude to pouze vaše plus. Za ušetřené penízky třeba pozvěte svou dívku na večeři nebo ji kupte dárek, ze kterého bude mít určitě větší radost než z vašeho nového rekordu v 3DMarku. Přeji hezký den.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama