reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro duben

29.4.2009, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro duben
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Počítač do 12500Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Vzhledem v poměrně nízkým cenám disků s velkou kapacitou bych volil ideálně 640GB disky. Nabídnou velmi vysokou kapacitu za neméně tak příznivou cenu. Tolik GB možná neupotřebíte dnes, v budoucnu se ale hodí, věřte mi. Pochopitelně ani volbou menších disků chybu neuděláte, nejlepší poměr ceny a kapacity však získáte zpravidla právě u 640GB verzí.
Velikost vyrovnávacího bufferu má ve většině menších SATA disků 16 MB, vysokokapacitní disky mají nezřídka i 32 MB. Otáčky činí u všech běžných disků 7200 rpm, obvykle je také podporována technologie NCQ. Ta umožňuje přetřídit si příkazy ke čtení tak, aby disk zvládl číst co nejvíce v rámci jedné otáčky. To by v praxi mělo disk zrychlit, ovšem díky poněkud náročnější režii, která s touto optimalizací souvisí, se disk spíše v některých případech o něco zpomalí (přesný popis principu NCQ můžete nalézt v dříve publikovaném megatestu 250GB pevných disků).

Volil bych zejména verze s vysokou hustotou zápisu, která přináší vyšší výkon, zpravidla i nižší spotřebu. Obecně bych doporučil přímo dvouplotnové 640GB verze Samsung SpinPoint F1 HD642JJ nebo Western Digital WD6400AAKS. Jejich kapacity jsou na dlouho dobu dostatečné, výkon výborný a ceny přitom lidové. Kdo chce šetřit na elektrické energii, může zvolit řadu disků WD Green Power, jejichž spotřeba je v idle režimu zhruba poloviční, při práci se ale moc neliší od běžných disků.





Optická mechanika



Kvalita vypalovaček i v rámci jednoho výrobce občas kolísá, skvělým příkladem může být LG, které má občas velmi kvalitní kousky a občas se to opravdu nepovede. Většina mechanik je již určených pro rozhraní Serial ATA. To je ideální zejména v kombinaci s chipsety Intel, které už PATA nepodporují, nicméně na drtivé většině desek je umístěn přídavný řadič s jedním kanálem PATA. Přimlouval bych se za model Samsung SH-S223F, případně mechaniky společnosti LG (třeba GH22LS30). Naopak bych se spíš vyhnul mechanikám Sony NEC Optiarc (zde bych chtěl podotknout, že to je jen na základě několika negativních zkušeností s nimi). Na BluRay mechaniky je v kategorii low-endu ještě čas.



Case + zdroj



Nemůžeme si dovolit skvělou bednu při nízkém rozpočtu. Proto značky jako KME či Eurocase nabízí levné skříně a s trochou toho hledání si jistě vyberete svého favorita, který bude při nízké ceně splňovat aspoň trochu vaše estetické i funkční požadavky. Velkou funkčnost či extravagantní vzhled za ceny do 1500 Kč však určitě nečekejte. Počítejte ale s tím, že 300W značkový zdroj je leckdy tak výkonný jako neznačkový 350W - 400W. Takže bych jako minimum do jakékoli sestavy považoval asi 350W, lépe však 400W zdroj. Doporučuji volit case, který bude mít zdroj s 12cm větrákem. Ten je díky většímu průměru a nižším otáčkám méně hlučný a navíc odsává teplý vzduch přímo od procesoru, což rovněž snižuje teplotu procesoru a ani větrák na procesoru se pak nemusí točit tak rychle. Samozřejmě pouze 12cm ventilátor nízký hluk nezaručuje.

Zdroj by měl nabídnout stabilní napětí. Přeloženo do srozumitelného českého jazyka to znamená jediné. Hodnota napětí by vám neměla oscilovat půl voltu tam, půl voltu sem s frekvencí taktu vašeho procesoru :-). Měla by se zvoleného napětí držet zuby nehty. Dobrým zdrojem tak určitě není můj bývalý zdroj, jenž na +12 V větvi dával 12,5 - 13,1 V a hodnota kmitala jak ručička seismometru při zemětřesení v San Franciscu. Skříň i se zdrojem můžete sehnat už kolem 1000 - 1200 Kč. Čím větší skříň, tím lépe, budete mít menší problémy s chlazením a v neposlední řadě také usnadněnou manipulaci při výměně komponent. Každopádně rozměry nejsou všechno, i rozměrné skříně mohou mít vnitřní stavbu vymyšlenu velmi špatně.

Rovněž není špatný nápad koupit skříň beze zdroje a do ní kvalitní zdroj. Je to ovšem poněkud finančně náročnější záležitost, která se ale z hlediska bezproblémového provozu se rozhodně vyplatí a doporučuju právě tuto variantu. Tuto problematiku je rozhodně lepší nepodceňovat a osobně toto praktikuji i u sestav, kde je kladen nejvyšší důraz na co nejnižší cenu. Mám-li si vybrat mezi Eurocase a KME, tak bych volil spíše KME (za odmontování zdroje z bedny dostanete slevu kolem 300 Kč, záleží na prodejci). Ale nedá se říct, že by to byly nějak kvalitní výrobky. Už jsem narazil na kousky, kde vůbec neseděly otvory pro šrouby na desku, kde čtyři podložky pod skříň byly v jiné výši a skříň se tak pořád houpala,...

Raději se podívejte po skříních typu CoolerMaster Elite 330, které jsou kvalitnější a stále velmi levné. Tato skříň už je dodávána beze zdroje, v případě počítače s úspornými komponenty bez taktovacích ambicí bych se poohlédl po zdrojích Seasonic, ideálně modelu SS-350ET-T3 nebo SS-400ET-T3. V případě, že chcete výrazněji taktovat nebo je pro vás důležitý nízký hluk, můžete vzít i 500W variantu. V low-endu nemá smysl připlácet za mnohem dražší zdroje, které nenabídnou o moc více kvality, přičemž jejich cena je při stejném výkonu dvojnásobná. Spíše bych raději zůstal u velmi kvalitních a levnějších zdrojů Seasonic.

Nápomocen vám může být i náš velký dvoudílný srovnávací test zdrojů (představení / testy) a také průvodce koupí počítačové skříně.





Klávesnice



Klávesnice jsou dosti ošemetné téma. Vzhledem k tomu, že tento přehled se věnuje primárně stavby základu počítače jako takového a nikoli přídavných periférií, příliš se klávesnicím nevěnuji. Rovněž v této oblasti má každý velmi rozdílné požadavky. Například pro mě je primární veliký Enter a relativně tichý chod mezerníku. Už vcelku dosti slušné klávesnice se dají sehnat za ceny kolem 200-300Kč, osobně mám klávesnici Samsung, se kterou jsem velmi spokojen.



Myš



Nevím na co jste vy zvyklí, ale optickou či laserovou myší určitě neuděláte chybu. Kuličková (či jiné výstřelky historického nebo naopak hypermoderního charakteru), to většinou není ono. Velmi užitečné je rolovací kolečko, které je dnes také samozřejmou součástí. Práce bez něj je pro člověka na něj zvyklého přímo nesnesitelná.

Doporučuju se poohlédnout po kvalitnějších myších Microsoftu či Logitechu (alespoň taková RX300 Premium za cca 350 Kč), protože méně kvalitní optické myši nejsou o mnoho levnější. Nezapomeňte na podložku pod myš. Ideální jsou ty s větší plochou a nižším profilem, dnes vlastně standard. Dávejte si pozor na červenou barvu, na červeném hladkém podkladu se optická myš často ani necukne (vyzkoušeno s myší Genius).



Reprosoustava



Pro low-endový počítač je PCI zvukovka zbytečnou záležitostí, takže tuto kapitolu vynecháme. V rozumné cenové relaci se totiž nenabízí nic takového, co by zvuk vylepšilo. Integrované zvukovky jsou navíc poměrně slušné, zejména HD audio.

Reproduktory vám jistě postačí buď jako 2.0 (stereo) nebo 2.1. Ty jsou cenově přijatelné, kvalitu zvuku však musíte posoudit nejlépe sami. Za stokorunu či dvě nemůžete čekat zázraky, ale na ozvučení her i přehrávání hudby v rozumné hlasitosti budou stačit více než bohatě. Zde samozřejmě záleží na tom, jak moc kvalitní zvuk požadujete.



Monitor



Nabídka CRT monitorů je dnes v podstatě nulová a z průvodce už dávno úplně vypadly. Proto budeme vybírat z velmi široké nabídky monitorů LCD. Jejich ceny jsou dnes už velmi nízké, samozřejmě za málo peněz nemůžete čekat hodně muziky. V low-end kategorii se bohužel budete muset spokojit pouze s TN panely pokud nechcete investovat větší částky. Kvalitnější modely s IPS nebo MVA (resp. PVA) technologií si totiž vyžádají zpravidla 7000 Kč a více. Příkladem může být poměrně velmi povedený monitor Dell 2209WA s 22" úhlopříčkou.
Pro šetřivé je však k dispozici velmi bohatá nabídka TN panelů a za přijatelnou cenu jsou i 22" monitory. Například velmi levné monitory Samsung o této úhlopříčce si v našich testech vedou poměrně dobře, nemívají žádná výrazně slabá místa a cenou se vejdou i pod 5000 Kč. Jedním takovým může být např. model 2243BW. Extrémem jsou monitory za ceny kolem 3000 Kč.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama