reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen

28.10.2008, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Počítač do 17500Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Vše důležité o discích je v předchozí cenové kategorii. Co se týče kapacity, vyplatí se uvažovat o 400GB, 500GB, 640GB i 750GB disku (případně discích), poměr kapacity a ceny mají téměř stejný. Volba výrobce záleží spíše na vašich osobních sympatiích, preferoval bych však výkonné a spolehlivé disky Western Digital nebo Samsung, které navíc bývají příjemně tiché.

V podstatě všechny dnešní disky jsou vybaveny rozhraním Serial ATA-300 s podporou 3Gb/s přenosů. Nečekejte však, že dosáhnete této teoretické přenosové rychlosti 300 MB/s, ta bude pořád podobná té, které poskytují modely s 1,5Gb/s přenosy. Pevné disky s rozhraním SATA prakticky vždy disponují technologií NCQ (popis principu NCQ můžete nalézt v megatestu 250GB pevných disků). Doporučil bych dvouplotnový 640GB disk Western Digital WD6400AAKS nebo Samsung SpinPoint F1 HD642JJ. Western Digital nově představil úsporné disky řady Green Power. Již při pohledu na specifikace je úspora zřetelná. Výkon příliš netrpí, ale nedá se zase říci, že by šlo o přehnaně rychlé disky, drží se zhruba v polovině bitevního pole.





Optická mechanika



DVD média jsou dnes velmi levná a tak není problém vypalovat celé filmy na jedno 4,7GB DVD. I tříhodinový filmu na tuto kapacitu zhuštěný má stále velmi dobrou kvalitu, tedy pouze v případě, že ty čtverečky tam skutečně nehledáte.

Mezi velmi dobré mechaniky patří např. Samsung SH-S223F (pro rozhraní SATA). Dnes už prakticky všechny mechaniky umí DVD-RAM, což je velmi zajímavý formát. Pálíte pouhým přetažením souboru na disk. Něco, jak byste kopírovali na disketu. Jen ta "disketa" má 4,7GB a pálí rychlostí přes 6MB/s, máte-li 5x médium, u novějších mechanik je k dispozici dokonce 12x zápis. Ceny kolem 550 - 650Kč jsou jistě příjemně nízké. Z vlastní zkušenosti mám vcelku dobré zkušenosti s mechanikami LG, naopak Sony NEC Optiarc mě o spolehlivosti nepřesvědčil.

HD DVD mechaniky se po prohře tohoto formátu téměř nedají sehnat a vzhledem k jejich špatným specifikacím ani není čeho litovat. BluRay mechaniky LG si však se čtením HD DVD formátu poradí, což je jistě plus. Ještě chvíli bych vyčkal s nákupem než trochu klesnou ceny, každopádně již zmiňované mechaniky LG (jak BluRay čtečky, tak vypalovačky) rozhodně nejsou špatnou volbou. Bohužel trochu drahou.



Case + zdroj



Zde bych viděl ideálně koupi skříně a zdroje zvlášť. Na skříň, pokud nechcete nějaký extravagantní kus, by vám mohlo stačit 600-900Kč, k zahození určitě není třeba Thermaltake Mambo VC2000 za 1050Kč beze zdroje, vevnitř už máte i tichý 12cm ventilátor, další možností je řeba CoolerMaster Elite 330 za 900Kč. Samozřejmě se můžete podívat i po skříních jiných výrobců jako Modecom, Sharkoon, Gigabyte a další. Takový Gigabyte 180 Triton je velmi solidní skříní, navíc obsahuje již od výroby dva tiché 120mm ventilátory.

Zdroj pro sestavu by mohl být třeba poměrně kvalitní Fortron FSP400-60GLN s aktivním PFC za 1100 Kč nebo 500W verze BlueStorm II za 1600 Kč. Poohlédl bych se také po zdrojích Seasonic nebo Corsair, například na model VX450 nebo HX520, velmi dobré zdroje jsou také Enermax řady PRO82+ a MODU82+. Za celkovou cenu kolem 2000-3000Kč tak můžete být velmi spokojeni. Volbu vám možná usnadní srovnávací test zdrojů (představení / testy) a průvodce koupí počítačové skříně.





Klávesnice a myš



Sluší se investovat do lepší myši, která vám zajistí lepší zážitky nejen při hraní, ale i v samotných Windows (případně si dosaďte libovolný oblíbený operační systém). Jednou z lepších variant v rozumné cenové relaci je myš Logitech RX300. Tato myš vás bude stát asi 300Kč. Náročnější uživatelé si jistě vyberou z pestré nabídky dalších optických a laserových myší mnoha výrobců. Přímé doporučení zde z důvodů rozdílných potřeb každého uživatele nedávám.

Co se týče klávesnice, pak vám postačí téměř cokoli v cenové relaci 200-300Kč, jsou-li vaše priority náročné, bude výsledná cena pochopitelně vyšší. Tento průvodce není na periferie primárně zaměřen, jejich volba je totiž silně individuální. Osobně bych se kouknul po klávesnicích Logitech nebo Samsung.





Zvukové karty a reprosoustava



Protože základní desky obsahují poměrně slušné zvukové karty, není třeba kupovat jinou, dražší aletrnativu. Tedy pokud nejste na zvuk opravdu vysazeni. PCI zvukovka přidá také trochu na výkonu ve hrách a pokud nekoupíte vysloveně nějaký "šmejd", můžete se dočkat i kvalitnějšího zvuku.

Naprosto postrádá smysl koupě zvukovky typu CMI 8738 a podobných, protože každý integrovaný kodek je na tom vlastně stejně, jsou to vyhozené peníze. Zvláště zvukovky splňující standard HD audio (dnes prakticky všechny) jsou poměrně dobré. A ty jsou k nalezení prakticky na všech dnešních základních deskách.

Co se týče reprobeden, dobře uděláte, když si je necháte předvést a sami posoudíte, zda vám to stačí. Osobně si vystačím s 2.0 reproduktory, někdo však bude potřebovat 7.1. Z prostorových důvodů padne asi u většiny z vás volba na 2.0 nebo lépe na 2.1 reproduktory. Pokud máte místo na 5.1 a máte rádi prostorový zvuk, pak je samozřejmě kupte, ale značky vám radit nehodlám. Poslechněte si raději na vlastní uši.





Monitor



Není radno šetřit na monitoru, takže si kupte nějaký dobrý monitor. Cena LCD monitorů začíná již hluboko pod hranicí 3000Kč za 17" i za 19", ale zde nemůžete počítat s vysokou obrazovou kvalitou. Zkontrolujte si velikost zobrazovacích úhlů, které s údaji výrobce občas hrubě nekorespondují. Nebude na škodu, když se podíváte, zda má monitor nějaké mrtvé body, někteří výrobci dávají záruky na úplnou absenci mrtvých bodů. To je bod na panelu, který je pořád stejný, stále svítí, nebo je černý či má jinak neměnnou barvu (pak je vadný nějaký subpixel), jeho barva záleží na výrobní technologii.

Dále by bylo dobré uvést jednoduché pravidlo, kdy by číselná hodnota kontrastu měla být asi dvakrát větší než hodnota jasu. Klidně může být kontrast vyšší. Pokud dojde k situaci jako u již neprodávaného Acer AL1714ms, kde je jas 370 cd/m2 a kontrast pouze 350:1, nemůžete očekávat žádnou barvu, která by alespoň v náznaku připomínala černou. Černou barvu pak zobrazuje sotva jako tmavě šedou. Na podobné monitory opravdu pozor. Monitory si tedy před koupí dobře prohlédněte. Mezi velmi dobré a přitom ještě poměrně levné monitory patří např. HP LP1965 za 7000Kč.

Monitory s TN panely jsou dobré většinou leda tak na hraní her, samozřejmě se najdou i výjimky. Pro serióznější se vyplatí příplatek za kvalitnější MVA, PVA či S-PVA modely, ideálně pak S-IPS. Samozřejmě ty jsou už mnohem dražším zbožím, ale kvalita obrazu za to stojí. V případě dostatku peněz by dobrým 20" monitorem bez výraznějších slabin mohl být HP LP2065. Z větších úhlopříček je to pak monitor Lenovo L220x, který má vysoké rozlišení 1920×1200 pixelů, S-PVA displej a přitom výbornou cenu 8000 Kč.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama