reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro srpen

31.8.2009, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro srpen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Počítač do 30000Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Můžete zvážit zapojení v poli RAID0, které navýší výkon diskového systému (přenosovou rychlost, nikoli však přístupové doby, ty se spíše mírně zhorší). Jde o podobný systém, jež využívá dvoukanálový řadič pamětí. Dvě pomalé součástky dají při paralelním zapojení dvounásobný výkon. Samozřejmě to jen na papíře, v praxi jsou tato čísla mnohem nižší, v domácím použití prakticky nepostřehnete rozdíl. Můžete zvolit třeba dva 750GB disky, klidně i s větší kapacitou. Samozřejmě rozhodnutí nechávám na vás. Volba jednoho jediného disku, nejlépe o dostatečné kapacitě 1,5 TB a více, zase přináší menší riziko, že dojde ke ztrátě dat. V případě diskového pole jsou totiž data umístěna na obou discích zároveň a jak je známo, pevné disky rozhodně nepatří k těm nejspolehlivějším součástkám. A pokud budete mít dva 750GB disky místo jednoho s kapacitou 1500 GB, riziko poruchy téměř zdvojnásobujete.

Naproti tomu z hlediska bezpečnosti dat je mnohem rozumnější si pořídít dvojici disků a zapojit je do RAID pole typu 1 (tedy zrcadleni - mirroring). Díky tomu sice bude výsledná kapacita rovna pouze kapacitě jednoho z dvou stejných disků, nicméně o dost se tím sníží riziko na potenciální ztrátu dat způsobenou havárií jakéhokoli disku v rámci RAID pole typu 0. Záleží tedy čistě na vašich preferencích, zda dáte přednost vyššími výkonu s potenciálně vyšším rizikem na výskyt problémů, nebo naopak oželíte výkon i kapacitu s ohledem na vyšší bezpečnost. Bezpečnost můžete také trochu zvýšit koupí spolehlivějších disků, Western Digital je označuje například řadou RAID Edition, U Seagate se pak jedná o disky řady ES.

Výkon můžete mírně zvýšit i ponecháním dvou disků bez zapojení do diskového pole, kdy jeden disk necháte pro systém, programy a podobně, druhý pro vaše data (filmy, MP3,...). Pokud třeba budete převádět film a ukládat jej na disk (v tomto případě datový), pak v případě, že dojde ke swapování, bude systém swapovat na zatím nepoužívaný systémový disk. Použití jediného disku při takových operacích znamená výrazné zpomalení systému do doby než se uloží ony velké objemy dat. Problém lze samozřejmě řešit dostatečně velkým množstvím paměti RAM, aby ke swapování vůbec nedocházelo.

Vysoký výkon lze dosáhnout ještě jednou cestou. Western Digital nabízí disky Raptor (resp. VelociRaptor), ty se pyšní 10000 otáčkami za minutu a dobrým výkonem. Bohužel dnes s postupujícím vývojem 7200rpm disků a nástupem disků SSD už ztrácí své výsostné postavení. Nové disky Western Digital nebo Samsung SpinPoint F1 nabízí ještě vyšší rychlost, horší jsou jen v přístupových dobách. Nevýhodou Raptorů je pak i nižší kapacita, vyšší hlučnost a zejména také stále vysoká cena. 74GB disk stojí 3250 Kč, na trhu je dále 150GB verze za 3750 Kč a 300GB VelociRaptor je za cenu 5250 Kč. S příchodem SSD disků je pozice Raptorů vážně ohrožena a pokud Western Digital nepřijde s výraznějším snížením cen, bude to patrně znamenat brzký konec Raptorů. Osobně spíše doporučuju koupi Western Digital WD10EADS nebo Samsung F1 HD103UJ.




Optická mechanika



Dobrým a moderním multifunkčním řešením je DVD přepalovací mechanika, která navíc ani není nikterak drahá. Všechny dnes prodávané vypalovačky umí dual-layer disky, pálí na všechna média minimálně šestirychlostně, což ujde. Nově příchozí modely se pyšní až šestnáctirychlostním zápisem na dvouvrstvé disky. Vypalovačky LG jsou u nás velmi oblíbené, sám mám s nimi dobré zkušenosti. Také bych doporučil mechaniku Samsung SH-S223F, která je nabízená pro rozhraní Serial ATA.

HD DVD mechaniky dnes nelze dobře sehnat, ale to nevadí, lepší volbou jsou BluRay mechanik, která vám dovolí pálit a číst média CD, DVD a pak číst BluRay média, což není k zahození. Ceny ale mohly být i nižší, zejména poté, co BluRay zvítězilo na bitevním poli HD formátů (avšak právě proto, že není proti komu bojovat, není důvod zlevňovat). Nové high-endové PC by již BluRay mechaniku při dnešních cenách klidně mohlo mít. U BluRay vypalovaček jsou ceny od cca 4550 Kč stále docela vysoké.



Case + zdroj



Na počítačovou skříň, která se vám bude líbit vám může stačit 800 Kč, ale někdo si nemusí vystačit ani s dvěma tisíci českých korun a konečná pro něj bude představovat dejme tomu pětitisícovka. Není dobré hledět pouze na design, ale také na celkové řešení skříně. Takové skříně nabízí na příklad společnosti jako Thermaltake, CoolerMaster, můžete vybírat i z modelů Gigabyte (z těch levnějších např. 180 Triton) a mnoha dalších výrobců. Naopak k těm méně kvalitním patří Eurocase a KME, což ale neznamená, že se nedají od nich sehnat slušné skříně. V high-endu bych si od nich ale raději nic nekupoval. Naše testy vám mohou být velmi nápomocny.

Jako zdroj byste měli zvolil nějaký kvalitní výkonný zdroj, ideálně třeba Enermax (např. řada PRO82+ nebo MODU82+) nebo téměř jakýkoli Corsair (VX450, HX520, HX620) a Seasonic. Budete-li mít v počítači více grafických karet, případně nějaké zařízení více náročné na dodávku elektrické energie, více disků, nebo budete-li výrazněji taktovat, pak se raději podívejte minimálně po 600W zdrojích, raději ještě výkonnějších, klidně i 700W kouscích. Špatné nejsou ani zdroje společnosti OCZ, ty jsou ale hůře sehnatelné, nabízí je jen několik málo prodejců.





Klávesnice a myš



Klávesnice je stejně jako myš silně individuální záležitost. Většině lidí by i pro náročnější práci mohly stačit poměrně levné klávesnice v řádu několika málo stokorun, u myší se zejména hráči budou pohybovat v částkách trochu vyšších. Zpravidla ve trochu větším počtu stokorun nebo i přes tisícovku.





Zvukové karty a reprosoustava




Jak již bylo řečeno několikrát, volbu zvuku nelze obecně doporučit, zde hrají obrovskou roli vaše vlastní nároky. Integrované zvukové čipy poslouží vcelku dobře, mají 5.1 nebo 7.1 výstup a dnes už i poměrně kvalitní zvuk.

Pokud chcete opravdu velmi dobrý zvuk, pak vám dobře poslouží PCI zvukové karty, ale už se jedná o poměrně drahou "legraci". Na druhou stranu díky nižší zátěži CPU můžete získat trochu vyšší framerate ve hrách. Zkusil jsem si to zběžně otestovat a zde jsou výsledky. Měřilo se pomocí utility Fraps a každý test proběhl minimálně třikrát a výsledek byl zprůměrován.



Výsledky sami vidíte. Zatímco bez zvukovky dostanete bezkonkurečně nejvyšší výkon, integrovaný zvuk hry zpomalí v průměru o cca 5 %. PCI zvukovka (v mém případě starší SB Live!) pak asi o polovinu zpomalení AC97 kodeku. Kvalitní zvuková karta tedy odlehčí procesoru a pochopitelně vylepší i zvuk. Zvukové karty od Asusu máte možnost sehnat dokonce i ve verzích pro rozhraní PCI-Express.



K výkonnému počítači se už rozhodně hodí i výkonná reprosoustava. Opět ale záleží na vašich preferencích. Je zbytečné kupovat sestavu 5.1 jen proto, že zbytek počítače je nadprůměrně výkonný. Oblast zvuku bohužel není moje parketa, takže se neodvažuji dávat vám jakákoli doporučení, zvláště když i zde jde o silně individuální záležitost.



Monitor



Ať tak či onak, dobře si monitory prohlédněte. Jejich kvalita obrazu může být velmi rozdílná. Není problém vedle sebe postavit dva monitory jedné společnosti a nikdy byste neřekli, že to může být výrobek téže značky. Je také důležité umět si monitor dobře nastavit.

Nabídka LCD monitorů začíná už pod 3000 Kč, což je myslím velmi zajímavá cena, ovšem zde nemůžete čekat žádné zázraky. TN technologie sice má některá svá pozitiva (především tedy nízkou cenu), ale kvalitní monitor by měl ideálně mít ideálně technologii panelu S-IPS nebo PVA (resp. MVA). Pro hry se spíše doporučují monitory LG s TN panelem. Některé slabší 20" a 22" modely stojí i méně než 5000 Kč, slušné monitory lze ale získat za podstatně větší částku. Z 22" monitorů vypadá dobře Dell 2209WA za 7000 Kč.

Samozřejmě můžete volit i velké 24" LCD panely. V rozumné cenové relaci do 10000Kč najdete pouze TN panely, ale ty už zpravidla nabízí poměrně dobré vlastnosti. Samozřejmě, technologie xVA nebo S-IPS a podobné nabídnou mnohem více. Z TN panelů bych doporučil na příklad Samsung T240HD, z těch lepších S-IPS třeba HP LP2475w.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama