reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce: Odemykání pipelines grafických karet

26.4.2005, Zdeněk Kabát, návod
Průvodce: Odemykání pipelines grafických karet
Protože se na trhu nachází poměrně hodně grafických karet, u kterých je možné odemknout vypnuté pipelines, rozhodl jsem se popsat postup pro jejich odemknutí komplexně v jednom článku. V následujících odstavcích naleznete detailní popis odemknutí pipelines na všech grafikách, kde je to možné.
Ověření funkčnosti, artefakty a výkon

Jak asi tušíte, není všechno zlato, co se třpytí. Odemknout pipelines je jedna věc, ale správná funkčnost věc druhá. Jak jsem naznačoval v úvodu, výrobce má samozřejmě k deaktivaci daných jednotek nějaký důvod, který je dán určitou sérií testů čipu. Někdy se tato chyba v reálném provozu objeví, jindy ne. K tomu si dále ještě něco povíme.

Jak otestovat funkčnost...

Na testy grafické karty je třeba použít co jiného než grafické aplikace. Můžete sáhnout ke svým oblíbeným hrám, ale lepší je zpočátku provést zkoušku ohněm a projet odemčenou kartu nějakou náročnou grafikou.

Osobně doporučuji cokoliv s plnou podporou DirectX 9.0 - tzn. 3DMark03 (test Mother Nature), 3DMark05 (všechny testy), Far Cry, Half-Life 2 apod., lze použít i OpenGL s náročnou grafikou (Doom 3). Při testování je dobré mít zapnutý FSAA, ovšem ne zase na takové úrovni, aby byla rychlost hry 5 snímků za sekundu (to by ani neměla karta šanci artefakt zobrazit :-).

Pokud není vše v pořádku, začnou se objevovat artefakty, tedy chyby v obraze. Ty mohou být různé, mezi nejčastější patří:
  • Zrnění v obraze (pixely jednotné barvy objevující se po celé scéně)
  • Vypadávání textur (místo textury se objeví jen zelená nebo fialová plocha)
  • Nesmyslné polygony (velké trojúhelníky přes obraz)
  • Šachovnice (scéna je vykreslená správně jen ob čtverec)

Zde jsou některé ukázky, jak by mohla taková odemčená karta s vadnou pipeline vypadat:


Klikněte pro zvětšení


Klikněte pro zvětšení

Samozřejmě se mohou vyskytnou stovky různých jiných chyb v obraze, ale toto je jen tak pro představu.

Odemknout a přetaktovat

Původně měl tento článek vyjít až po průvodci přetaktováním, ale pořadí jsem z časových důvodů otočil. Ovšem chtěl bych zde souvislost mezi přetaktováním a odemčením rozebrat více. Většinou totiž platí pravidlo "buď a nebo".

Když prochází čip výstupními testy tranzistorů a je vyřazen kvůli špatné funkčnosti pipeline, vypne se tato část a grafická karta se prodává jako levnější. Ovšem to neznamená např. jen 12 pipelines místo 16, ale také nižší frekvence. Vtip je v tom, že na těchto nižších frekvencí může pracovat všech 16 pipeline bez problémů a naopak, se všemi jednotkami aktivovanými nedostanete čip na původní frekvenci.

Přetaktování odemčené karty je tedy otázkou kompromisů. Je zde vcelku malá pravděpodobnost, že se vám podaří dostat jádro na úroveň karty, která je o kategorii výše. Přesto ale můžete výkon dostatečně vylepšit.

Výkon po odemčení pipelines

Pro představu jsem ještě našel několik našich dřívějších testů, na kterých je vidět, co udělají odemknuté pipelines s výkonem grafické karty. Zde jsou tedy některé vzorové grafy:


Radeon X800Pro -> Radeon X800XT pencil mod


GeForce 6800LE - různé konfigurace


GeForce 6200 - kompletní recenze

Nárůst bývá docela slušný, ale také chvilku trvá najít kompromis mezi přetaktováním a odemčením. Přesto musím závěrem říct, že je to všechno o štěstí, které asi v tomto případě potřebujete nejvíce. Nikdo vám totiž nemůže zaručit funkčnost této a této karty, takže vám případně nezbývá, než doufat. A já jen mohu popřát: Hodně zdaru!

Zdroje: archiv Světa Hardware, techPowerUp!, Guru3D
reklama