reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce přetaktováním od Gigabyte varuje před vysokými teplotami nových Core

16.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Průvodce přetaktováním od Gigabyte varuje před vysokými teplotami nových Core
Gigabyte jako obvykle vydal pro své desky testované s novými procesory Intel průvodce, který si všímá také přetaktování. Dle těchto materiálů budou procesory Core 9. série zvláště náročné na chlazení a stačit jim nemusí ani výkonný vodní chladič. 
GIGABYTE Z390 OC Guide (pdf) tak obsahuje doporučení týkající se taktování nových procesorů Core 9. generace a jedna stránka je zvláště vypovídající o tom, co můžeme od nich očekávat z hlediska teplot, spotřeby a potřeby chlazení. 
 
-klikněte pro zvětšení - 
 
V ní se Gigabyte odkazuje na výše uvedený screenshot, kde jsou vidět velice vysoké teploty procesoru Core i9-9900K, jenž pracuje se všemi jádry na 5 GHz. To je frekvence, kterou bychom od něj očekávali, že zvládne při přetaktování se slušně výkonným vzduchovým chladičem. Jenomže Gigabyte využil dle svých slov výkonný vodní chladič, a to žádné all-in-one integrované šidítko. Použité napětí procesoru bylo maximálně 1,4 V, takže pro Coffee Lake nic drsného, a teploty přitom u některých jader překročily 90 °C, a to až na 96 °C. 
 
 
Gigabyte tak vzhledem k tomu doporučuje, abychom pro chlazení takového procesoru využili rovněž výkonný vodní chladič a především v BIOSu nastavili hraniční teplotu TjMAX na hodnotu 110 °C. To je pochopitelně pouze doporučení pro recenzenty a osobně bych se zdráhal něco takového doporučovat pro dlouhodobý provoz. Tjunction (maximální teplota samotného čipu) procesorů Coffee Lake je 100 °C a nelze očekávat, že to bude v případě Core 9. generace jiné, takže tím v podstatě posouváme hranici toho, co Intel dovoluje v rámci specifikací. 
 
Spíše to tak vypadá, že i přes použití pájky namísto teplovodivé pasty (to nám ale der8auer jistě ukáže hned, jak to bude možné) budou Core 9. generace pěkně horké, což znamená i vysokou spotřebu. Je třeba si tak počkat na testy spotřeby a samozřejmě se nespokojit pouze s tím, že Intel u Core i9-9900K uvádí TDP pouze 95 W. To s reálnou spotřebou v zátěži nemá nic společného. 
 
Navíc máme v materiálech Gigabytu ještě jednu informaci, a sice že vysoké teploty se netýkají pouze Core i9-9900K. Autoři si jich "všimli na téměř všech procesorech", i když není jasné, o jakých modelech konkrétně mluví. Logicky by to ale měly být téměř všechny procesory z 9. generace, které se jim dostaly do rukou. Však pokud se Intel snaží posunout možnosti svého 14nm procesu na samotnou hranici, nelze se divit. 


reklama