reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce vypalováním - LightScribe

15.5.2006, Jan Dedek, článek
Průvodce vypalováním - LightScribe
Je to asi měsíc zpět, co jsme se podívali na zoubek technologii LabelFlash. Dnes se podíváme na jejího konkurenta, a to technologii LightScribe. Tato technologie je rozšířenější než LabelFlash, respektive seženete více vypalovaček, které ji podporují. V dnešním článku se podíváme trochu do historie, povíme si co budeme potřebovat k úspěšnému vytvoření popisku a nebude chybět ani pár testů. Aktualizováno.

SureThing CD/DVD Labeler



Tento program bývá často přibalován k vypalovačkám s podporou LightScribe, zejména k vypalovačkám HP a to ve speciální edici SE. Protože k testovací vypalovačce LG GSA-H20L bylo přibaleno pouze Nero, použil jsem program CD/DVD Labeler Trial (plně funkční po dobu 15dní) stažený z těchto stránek.

Aktualizováno: Zde si můžete stáhnout program SureThing CD/DVD Labeler 4SE zdarma.

Následující obrázek ukazuje základní rozhraní programu a pokud budete vytvářet popisek v externím grafickém editoru, použijete pouze rozbalovátka Action a Backgrounds. Pod položkou "Backgrounds" si naimportujete pozadí, které jste si vytvořili v jiném programu. Sice je výrobcem doporučeno rozlišení 600dpi, ale i 300 dpi je dostatečné.


- pro detail klikni -

V menu "Actions" se skrývají všechny důležité položky, které použijete. První krokem je položka Transfer Design, kterou ukazuje následující obrázek. Zde si volíte šablonu, v našem případě šablonu LS.



Další položkou je Print Preview, její název mluví sám za sebe. Vidíte, jak asi bude vypadat vytvořený popisek.



Nejdůležitější položkou je Print Design, po jejím stisknutí se zobrazí následující dialog, ve kterém můžete zvolit vypalovačku, kvalitu popisku a zjistit informace o systému LightScribe.


- pro detail klikni -

Stejně jako je diagnostika systému v programu Nero CoverDesigner, tak je i v tomto programu a obsahuje stejné informace. Tedy výrobce a model vypalovačky, verzi firmwaru, verzi ovladače LS a číslo výrobce, v tomto případě to je disk CD od Mitsubishi Chemical Corporation.



Po stisknutí tlačítka OK už začíná samotné vypalování popisku a program se pro jistotu ještě zeptá, zda máte disk ve vypalovačce správně natočen:



V případě nastavení na kvalitu "Draft" trvá vytvoření popisku něco málo přes 9 minut.






Vypalování popisku můžete kdykoli přerušit,





...pokud zvolíte "Ano", proces se nenávratně přeruší, ale vypalování můžete spustit znovu a to kolikrát chcete. Pokud zvolíte "Ne", proces tvorby popisku pokračuje od místa, kde byl přerušen.

Program SureThing CD/DVD Labeler je jednoznačně lepší volbou pro vytváření popisků disků LS. Už samo o sobě je to dáno tím, že je to samostatný program. Jeho možnosti jsou opravdu rozsáhlé a naleznete v něm mnoho šablon pozadí, předdefinovaných stylů a nejrůznějších obrázků. Dalším plusem je i kvalita výsledného popisku, kterou si porovnáme v další kapitole s kvalitou docílenou programem Nero CoverDesigner.

Pokud by někomu nestačily jeho možnosti, má šanci stáhnout si z oficiálních stránek LightScribe šablony zdarma.
reklama