reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První 390Hz monitor Acer Nitro XV252QF zřejmě potěší cenou

27.4.2021, Jáchym Šlik, aktualita
První 390Hz monitor Acer Nitro XV252QF zřejmě potěší cenou
Acer se rozhodl zvednou laťku obnovovací frekvence herních monitorů na 390 Hz. Do obchodů se dostane novinka Nitro XV252QF, která používá rozlišení Full HD a technologii IPS. Nejedná se ovšem o nativní 390Hz panel.
Výrobci herních periferií se rádi předhánějí v parametrech. Není se čemu divit, protože se jedná o snadno čitelný ukazatel, podle kterého lze produkty porovnávat. O tom, že honba za nejvyššími (nebo naopak nejnižšími čísly), je někdy zcela nepodstatná, snad není potřeba připomínat. V případě monitorů se mohou výrobci předhánět v mnoha parametrech, ale k nejvděčnějším bezpochyby patří obnovovací frekvence. Aktuálním maximem je 360 Hz – takové modely mají na trhu Asus, Dell (Alienware) nebo Acer. A právě poslední jmenovaná firma posunula laťku ještě o kousek víc na 390 Hz. Právě takovou obnovovací frekvencí se totiž chlubí novinka Nitro XV252QF.
 
 
Zdá se, že monitor používá stejný panel od AOU jako loňský model Predator X25. Nativní obnovovací frekvenci 360 Hz ovšem výrobce rozšířil přetaktováním o dalších 30 Hz. Pokud nemáte nadpřirozené schopnosti, nemáte šanci tento rozdíl poznat a nelze čekat ani žádný vliv na vaše herní výsledky, i když výrobce jistě bude tvrdit něco jiného. Vzhledem k použití známého panelu můžeme očekávat rozlišení 1920 x 1080 pixelů (Full HD) a technologii IPS pro širší pozorovací úhly. Doba odezvy by neměla přesáhnout 1 ms (měřeno v odstínech šedé). K dalším známým parametrům patří jas 400 nitů, statický kontrast 1 000:1 a pokrytí barevného prostoru sRGB z 99 %.
 
 
Nitro XV252QF podle dostupných informací postrádá modul pro Nvidia G-Sync, což novinku odlišuje od ostatních 360Hz monitorů na trhu. Stále ovšem existuje naděje, že bude monitor s G-Sync alespoň kompatibilní po instalaci správných ovladačů. Výrobce na svých webových stránkách zmiňuje alespoň obdobnou technologii AMD FreeSync Premium. Pro připojení by měly být k dispozici dva konektory HDMI 2.0 a DisplayPort 1.4. Integrovány jsou 2W reproduktory, od kterých ovšem nelze očekávat zázraky, takže většina hráčů využije zvukový výstup. Monitor používá velmi tenký a minimalisticky vyvedený stojan, který zjevně nenabízí mnoho možností přizpůsobení. Naštěstí lze obrazovku připevnit na kompatibilní držák VESA.
Monitor Acer Nitro XV252QF zatím nebyl formálně představen, ale už má svou produktovou stránku na webu výrobce. Také se objevil v nabídce jednoho švédského obchodu, kde je k předobjednání s cenovkou v přepočtu něco málo přes 500 eur nebo 13 tisíc českých korun. Pokud je tato cena správná, stala by se novinka cenově nejdostupnějším monitorem s obnovovací frekvencí 360 Hz nebo více.
 


reklama