reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První 7nm EPYC se 64 jádry se ukázal v testu

17.9.2018, Jan Vítek, aktualita
První 7nm EPYC se 64 jádry se ukázal v testu
V červenci samotné AMD potvrdilo, že už má k dispozici první vzorky 7nm procesorů EPYC. To znamená, že se v databázích různých benchmarků už skutečně mohou objevit a nyní jeden takový případ nejspíše nastal.
Pokud to budeme brát jako hotovou věc, můžeme se těšit na to, že 7nm generace procesorů AMD zdvojnásobí počet jader. To platí pro EPYC a mohlo by to díky tomu platit i pro budoucí procesory Ryzen, čímž by AMD ještě zvýšilo tlak na Intel. I když ale příští EPYC budou mít 64 fyzických jader, nic nám nezaručí, že třetí generace Ryzen jich skutečně nabídne až 16. Bylo by to ale logické protože Ryzen jsou jednoduše tvořeny jedním čipem a EPYC čtyřmi, ovšem zda budoy 7nm EPYC tvořeny stejnými čipy jako 7nm Ryzen, to je otázka. 
 
 
Věnujme se ale právě 7nm procesorům EPYC, které přijdou na trh příští rok, vzorky budou vyráběny v této polovině roku a AMD už má ve svých laboratořích dávno prototypy. Uvedení na trh v příštím roce navíc vypadá zcela reálně vzhledem k tomu, že AMD chce ještě letos prodávat grafické karty se 7nm GPU Vega, které budou mnohem složitější a větší než jednotlivé 16jádrové čipy. 
 
 
Mluvíme přitom o procesorech s kódovým označením Rome a o těch se už dlouho mluví jako o 64jádrových modelech. Následovat je budou procesory Milan tvořené procesem 7nm+ (nejspíše s použitím technologie EUV), což již bude architektura Zen 3. 
 
 
Na Chiphell se nyní ukázal výkon jistého inženýrského vzorku v Cinebench, přičemž skóre je impozantních 12587 bodů, což slibuje opravdu mnohé. Však moderní Ryzen Threadripper 2990WX (32C/64T) dosahuje skóre kolem 5500 bodů a vysoce přetaktovaný s využitím tekutého dusíku pak 8540 bodů. Z toho vyplývá, že 7nm EPYC dosahují už v podobě inženýrských vzorků výrazně vyššího taktu než Threadripper 2990WX a/nebo nabízí výrazně vyšší IPC, přičemž to pravděpodobně bude kombinace obojího. 
 
Tak či tak, vypadá to na další velice zajímavý rok v podání firmy AMD, která je na dobré cestě výrazně předhonit Intel. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama