reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První deska s pravým AMD B550 se ukázala

10.3.2020, Jan Vítek, aktualita
První deska s pravým AMD B550 se ukázala
Nedávno se objevila základní deska ASRock s čipsetem AMD B550A, ovšem ten by neměl být stejný jako B550. Ve skutečnosti má být B550A jen přeznačený B450 a určený pro OEM desky. A co B550?
Deska od ASRock tak využívá čipovou sadu AMD B550A, takže jde o model pro OEM výrobce. Nicméně i tak podporuje sběrnici PCIe 4.0, i když pouze v případě zařízení napojených přímo na procesor (grafická karta v prvním slotu a M.2 SSD). To samé by ostatně nabízely i mnohé desky s B450, kdyby AMD později tuto podporu v novějších verzích BIOSů nezatrhlo. Desky s B550A tak už mohou být rovnou vyvíjeny pro PCIe 4.0 a něco podobného lze očekávat i od B550. 
 
 
Čipset AMD B550 by už měl být nový a zde jej dle VideoCardz vidíme na desce od firmy Soyo, a to na modlu B550M formátu Mini-ATX určeném pro čínský trh. Jde tak spíše o levnější model, který ještě není zachycen ve finální podobě s chladičem MOSFETů a čipové sady. Bohužel na něm také nenajdeme žádnou zmínku o tom, jakou verzi rozhraní PCIe nabízí. Jde také evidentně o verzi pro čínský trh, která nese název 丐板. 
 
Budeme ale předpokládat, že PCIe 4.0 tu bude přinejmenším ve stejné podobě jako na deskách s B550A a upřímně, nic víc dnes ani na čipové sadě takového formátu není potřeba a nic moc by se ani nestalo, kdyby tu PCIe 4.0 nebylo v žádné podobě. Právě chybějící chlazení čipové sady by nám mohlo napovědět, i když je možné, že ta zvládne PCIe 4.0 i bez ventilátoru. Tak či tak, redaktoři VideoCardz očekávají plnou podporu tohoto rozhraní, tedy i v rámci čipové sady. 
 
Stále očekáváme, že desky s AMD B550 nastoupí v této polovině roku, což fotografie nové Soyo jen potvrzuje, přičemž AMD je může vyslat na trh skutečně kdykoliv. Nejsou totiž spojeny s žádnou novou generací procesorů, neboť Ryzen 3000 jsou už dávno tu a pravděpodobně v kompletní sestavě a Ryzen 4000 přijdou až ke konci tohoto roku. 


reklama