reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První deska s X370 už nabízí oficiální podporu procesorů Vermeer i Renoir

12.1.2022, Jan Vítek, aktualita
První deska s X370 už nabízí oficiální podporu procesorů Vermeer i Renoir
Teprve minulý pátek jsme se dozvěděli o tom, že AMD možná ještě výrobcům desek povolí, aby ti mohli oficiálně podporovat na svých deskách s čipsety série 300 aktuální procesory Ryzen 5000 a nejen je. 
David McAfee z AMD nám možná tak trošku lhal, když mluvil o tom, jak se o této možnosti zatím živě diskutuje. Spíše už v tu dobu bylo dávno rozhodnuto, anebo snad bylo rozhodnuto hned potom a pak by bylo zase třeba vyseknout poklonu firmě ASRock za její pohotovost. 
 
 
ASRock totiž nyní už nabízí přinejmenším jednu základní desku s čipsetem AMD X370, která už má mezi podporovanými procesory zaneseny i modely Ryzen 5000, čili generaci Vermeer. Lze tak počítat s dalšími modely, které budou postupně nabízet to samé, ale každý výrobce se toho může zhostit trošku jinak.
 
ASRock to zařídil velice prostě. Jak udává ve svých poznámkách k novému BIOSu verze 7.1 pro X370 Pro4, prostě z BIOSu odebral podporu pro staré Bristol Ridge (AMD A-series/Athlon X4 series), čímž získal potřebný prostor pro Ryzen 5000 "Vermeer" a také APU Ryzen 4000G "Renoir". V seznamu podporovaných procesorů pak ASRock v poznámkách upozorňuje, že podpora některých procesorů a APU je podmíněna využitím určitých verzí BIOSu. 
 
Výrobci desek mají ještě možnost z BIOSů vypreparovat data, která vyloženě nejsou potřebná, což může být především grafické uživatelské rozhraní. Právě kvůli možnosti přidávat podporu dalších a dalších procesorů od AMD ostatně firma MSI zřídila řadu základních desek s označením MAX, které dostaly namísto klasické 16MB paměti dvojnásobných 32 MB. To se ovšem bohužel netýká modelů s čipsety série 300, neboť desky MAX se objevily až po příchodu sady B450. 
 
Nyní si tak můžeme jen počkat na to, kterým z výrobců desek bude ještě stát za to, aby alespoň pro některé své staré desky s 300 Series připravili nové verze BIOSů. 


reklama