reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První GeForce RTX 3080/3070 s omezeným výkonem těžby jsou oficiální

10.5.2021, Jan Vítek, aktualita
První GeForce RTX 3080/3070 s omezeným výkonem těžby jsou oficiální
NVIDIA si měla dle nezaručených zpráv připravovat nové verze grafických karet GeForce Ampere včetně starších modelů, které budou mít omezený výkon v těžbě Etherea. Známé jsou jako LHR a nyní už byly ohlášeny první takové modely.
Nebylo tak zcela jisté, zda NVIDIA opravdu vypustí na trh karty jako GeForce RTX 3080 a RTX 3070 s omezovačem výkonu těžby Etherea, ale v podstatě jen kvůli tomu, že sama nic takového oficiálně nepotvrdila. Nyní je ale zřejmé, že tyto karty přijdou na trh, čili omezení těžby se nevrátí jen do modelu RTX 3060, který s ním přišel původně jako jediný. 
 
O nových verzích se mluvilo jako o LHR ('Lite Hash Rate'  či 'Lower Hash Rate'), ovšem pak jsme se dozvěděli, že NVIDIA nechá možnost rozlišení nových a starých modelů čistě na AIB výrobcích. Čili dle toho je v podstatě i jasné, proč NVIDIA nic nevytrubuje do světa a možná ani později nebude vytrubovat. 
 
 
Společnost Galax přitom už o víkendu přidala na své stránky informace o nových modelech karet GeForce RTX 3080 a RTX 3070, které nesou označení [FG]. Firma nevysvětluje, co má tato zkratka znamenat, ale ve specifikacích jasně uvádí, že dané karty nesou nová GPU GA102-202(LHR) a GA104-302(LHR), přičemž ve vysvětlivkách má ještě uvedeno, že od GeForce RTX 3070 můžeme očekávat v těžbě Etherea hashrate kolem 25 MH/s a v případě RTX 3080 to bude cca 43 MH/s. 
 
 
Dle těchto čísel tak půjde opravdu o cca poloviční výkon, který samozřejmě půjde ještě trošku vyladit, ovšem vzhledem k tomu, že z takové RTX 3080 se dá snadno dostat přes 90 MH/s, jde skutečně o ubohý výkon, který by měl značně snížit zájem těžařů o nové verze karet. Tedy alespoň do té doby, než a pokud vůbec bude protitěžební ochrana překonána.
 
Nyní je tak už zcela jisté, že nové verze GeForce Ampere jsou skutečně na cestě a že NVIDIA chce touto cestou řešit nedostatek karet pro hráče, ovšem sama bude těžařům nabízet jiná řešení v podobě akcelerátorů CMP HX. Zda se tato cesta osvědčí, to se teprve ukáže.
 
NVIDIA mimochodem možná neuvede na trh novou verzi karty GeForce RTX 3090, neboť ta je vzhledem ke svému chabému poměru výkonu a ceny při těžbě stejně jen málo zajímavá. 


reklama