reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PS5 se prodalo rekordních 10 milionů kusů, nové Xbox si ale také nevedou zle

28.7.2021, Jan Vítek, aktualita
PS5 se prodalo rekordních 10 milionů kusů, nové Xbox si ale také nevedou zle
Společnosti Sony a Microsoft se nově podělily o své finanční výsledky týkající se i herních konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X a S. Obě se chlubí rekordními čísly, i když vítěz tu přece jen je a vcelku jasný a očekávaný. 
PlayStation 5 už byla označena za nejlépe se prodávající konzoli v historii firmy Sony, což samozřejmě platí jen pro úvodní měsíce, neboť obě nové generace Sony a Microsoftu na trhu nejsou ještě ani rok.
 
 
Konzolí PS5 se ale již prodalo na deset milionů kusů a soudě dle stále nabobtnalých cen je o ně stále obrovský zájem, takže vysoké tempo prodejů bude zřejmě pokračovat. Oněch deset milionů platí pro období mezi 12. listopadem předchozího roku a letošním 18. červencem. 
 
Sony přitom ještě ani nedostalo se svými partnery na trh hlavní lákadla v podobě slíbených exkluzivních herních titulů, které mají teprve vymáčknout z dostupného hardwaru nabízející se výkon, ale to je logické, neboť nejdříve musí být vytvořena dostatečně široká základna vhodně vybavených hráčů. Jde třeba o Horizon: Forbidden West, chystá se Gran Turismo 7 nebo nový titul série God of War. Dříve než tyto tři ale nastoupí Deathloop od Arkane chystaný na září, a tak to vypadá, že až dorazí hlavní next-gen tituly pro PS5, ta již bude značně rozšířena. 
 
 
Co se týče konzolí Xbox Series X a S, o ně evidentně tak velký zájem není soudě právě dle cen. Ty vzrostly oproti PS5 daleko mírněji, a to jen o cca 3 tisíce korun a navíc se nedávno dostaly na úroveň doporučené částky, ovšem v případě Xbox Series X je zase aktuálně problematická dostupnost, zatímco Series S je běžně dostupná již dlouho. 
 
Pro Microsoft je ale prodej cca 6,5 milionů kusů (platí pro X i S od 10. listopadu do 30. června) také velice dobrý výsledek vzhledem k tomu, že i Sony hlásí rekord a co se týče předchozí generace, pak konzolí PS4 se prodal více než dvojnásobek než XBONE. To také Microsoft srovnává s prodejem Xbox One (5,7 mil.) a Xbox 360 (5 mil.) za cca stejně dlouhé období.
 
Microsoft také hlásí, že se dodávky obou nových konzolí v posledním kvartálu zlepšily, a tržby tak díky tomu mezikvartálně vzrostly o pětinu. 
 
To vše samozřejmě zasahuje do 7nm výrobních kapacit, které má k dispozici společnost AMD u TSMC, neboť jde o 16,5 milionů dostatečně kvalitně vyrobených výkonných APU. Nelze se tak divit tomu, že nové Radeony nejsou na trhu tak hojně zastoupeny jako GeForce a tempo vypouštění nových modelů je oproti NVIDII pomalejší. Na druhou stranu to jsou čipy, které se v posledním období opravdu dostaly mezi hráče a ne z podstatné části mezi těžaře.  


reklama