reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pták dostal protézu vyrobenou 3D tiskem

12.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Pták dostal protézu vyrobenou 3D tiskem
Technologie 3D tisku přináší spoustu možností v protetice, ale nejen u lidí. Objevují se i protézy, kterými jsou obdarována zvířata. Jedním z nich je i pták z německé stanice, který má nyní umělou nohu.
Využití technologie 3D tisku v oblasti protetiky není ničím novým, nedávno jsme se zmínili o protéze chodidla, které obdržela certifikát CE. To jsou ale všechno protézy pro lidi, vytištěna může být i protéza pro zvíře. Netradičním majitelem jedné 3D tištěné umělé končetiny je pták jménem Söckchen žijící v severozápadním Německu.

Pták s umělou končetinou je africký druh pojmenovaný hadilov písař, který je schopný velmi obratně lovit hady. Pták, jemuž jsou tři roky, pochází ze stanice z německého města Walsrode. Když personál stanice jednoho zjistil, že se pták jménem Söckchen zranil, nebyl nadšen, protože Söckchen býval součástí skupinky na přehlídky. Hadilov písař si ve své voliéře zlomil nohu, a protože bylo poranění vážné, spodní část jeho končetiny musel veterinář amputovat.





Kdysi by zranění podobného druhu vyřadilo ptáka z normálního fungování na přehlídkách, díky 3D tisku se ale může Söckchen dál předvádět před diváky a amputovaná noha ho příliš neomezuje, protože ji nahrazuje umělá končetina.

e-NABLE je skupina dobrovolníků, kteří se specializují na poskytování bezplatných 3D tištěných protéz pro děti. Proč by ale tato organizace nemohla poskytnout i umělou končetinu vyrobenou 3D tiskem pro ptačího pacienta? Stačilo několik telefonních hovorů a Lars Thalmann z e-NABLE přijel navštívit stanici. Provedl potřebné měření Söckchena, aby pro něj mohla být vytištěna drobná náhrada ztracené nohy přímo na míru. Organizace nikdy podobnou protézu pro zvíře ještě nedělala, takže projekt byl nový pro obě strany. I z toho důvodu se tvůrci protézy nejdřív potýkali s problémy.

První protéza, kterou pták dostal, byla imitací jeho skutečné končetiny, ale byla pro něj moc těžká a způsobovala velkou zátěž pro jeho zdravou nohu. Po několika pokusech se ale podařilo vytvořit pro Söckchena ideální protézu, která tentokrát neměla drápky. Pták si ale i bez nich poradí a umělá končetina je jednodušší a lehčí. Podle zaměstnanců stanice si nyní pták Söckchen vede skvěle.

S protézami pro zvířata ale nesouhlasí všichni. Profesor z veterinární univerzity v Hannoveru Peter Kunzmann prohlašuje, že zbylé končetiny i s protézou zůstávají přetíženy a mohou vznikat různé záněty. Podle něj umělá končetina může snižovat kvalitu života zvířete a důležitá je také etická otázka.

Zdroj: 3ders.org
reklama