reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: Zbyněk Šmahel o Cooler Masteru

15.6.2011, Karel Polívka, rozhovor
Rozhovor: Zbyněk Šmahel o Cooler Masteru
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly společnosti Cooler Master - odpovídal Zbyněk Šmahel, produkt manažer značky z Abacus Computer
Další rozhovor série Ptáme se za vás, v němž můžete pokládat otázky přímo vy - čtenáři Světa hardware, se týká značky Cooler Master. A kdo vlastně bude odpovídat?


Zbyněk Šmahel se představuje


V IT jsem před pár lety po skončení studia podnikal, poté jsem byl zaměstnán necelé tři roky u konkurenční firmy a nyní již pět let zastupuji pozici Product Manager ve firmě Abacus Computer. Má práce obnáší především nákup IT zboží z různých koutů světa jako je Čína, USA, Korea, ale i Holandsko, Německo a částečně z lokálního trhu. Také se starám o cenotvorbu, vyhledávání nových značek, které mají potenciál dobrého obratu, a prodej na naše největší zákazníky. Tato práce mne vždy bavila, je mi blízká a rozumím jí. Ve volném čase se věnuji hlavně rodině, americkým autům - Ford Mustang, PC hrám, tenisu a beach volejbalu.

Mezi naše hlavní značky patří Cooler Master, proto veškeré otázky prosím směřujte právě na produkty této společnosti.




Zbyněk Šmahel, produkt manažer značky Cooler Master v Abacus Computer


O společnosti Cooler Master


Značka Cooler Master byla založena s posláním poskytovat nejlepší chlazení v oblasti IT. Od vzniku společnosti se z Cooler Masteru stal světový lídr v této oblasti. Poskytuje řešení, která přesně splňují požadavky zákazníků na vlastnosti, výkon a kvalitu. Značka získala světový věhlas díky vynikající technologii, propracovanému designu a kvalitnímu servisu. Cooler Master s hlavním výrobním závodem na Tchaj-wanu je držitelem certifikace ISO 9001.





V současnosti zahrnuje portfolio Cooler Masteru nejen řadu řešení pro chlazení, ale i zdroje pro počítače, počítačové skříně, chladicí podložky pro notebooky a mnoho dalších komponent. Pod křídly Cooler Masteru se nachází i dvě dceřiné značky zaměřené na hráče a exkluzivní produkty: Choiix a CM Storm.


1. otázka od wthulmann: Bude se CM v dohledné době více věnovat segmentu (nej)dražších / (nej)větších skříní? Tedy můžeme očekávat nějaké novinky nebo aspoň novou revizi stávajících produktů?

Za poslední dobu uvedla firma "jen" HAF 932 a přebarvila Cosmos na černo. Jinak má v nabídce už mnoho let to samé. ATCS 840 a Stacker 830. Navíc jsou všechny tyto skříně vyjma HAF velmi špatně sehnatelné (ani Vy nemáte některé ze jmenovaných v aktuální nabídce).

V první řadě bych chtěl vyvrátit mýtus, že CM má v nabídce mnoho let to samé. Před pár měsíci byla představena verze HAF X, následovala ho verze pro fanoušky NVIDIE. Stacker 830 není v nabídce CM již několik let, ATSC 840 jsou dostupné bez problémů, stejně jako HAF 932 již v nové revizi Advanced. CM plánuje představit nový model Cosmos II ve 4. kvartálu tohoto roku.


2. otázka od Martin: Jaký je na českém trhu zájem o produkty značky Choiix v porovnání se zahraničím? Na rozdíl od produktů Cooler Master a CM Storm mi z hlediska pozice na trhu přijdou produkty této značky jako nevýrazné. Co z nich se např. u nás nejvíce prodává?

Je pravdou, že na českém trhu značka CHOIIX zatím žádné velké úspěchy neslaví, oproti tomu se v Řecku, Itálii a Německu prý prodávají velmi dobře. Nejvíce se nám prodávají cestovní dobíjecí baterie a podložky pod notebooky.


3. otázka od Johny: Jak to vypadá s prodeji chladičů procesorů firmy Cooler Master? Potřeba chladit energeticky náročné procesory je dnes nižší, než jak tomu bylo např. v dobách Prescottu, a konkurence je dnes o poznání větší. Nedochází u Cooler Masteru postupem času k poklesu prodeje tohoto typu produktů?

K poklesu prodeje u chladičů nedochází. Kvalita boxovaných chladičů je stále neuspokojivá pro velkou část zákazníků, boxované chladiče jsou hlučné a poruchovější. Tím pádem si dost zákazníků raději koupí kvalitní chladič. Jednak kvůli tichosti, spolehlivosti a někteří na přetaktování procesoru.


4. otázka od Petr: Neplánuje Cooler Master vytvořit v České republice své lokální zastoupení?

Dle informací od CM to není prozatím v plánu.


5. otázka od Tomáš: Jak důležitý je pro Cooler Master trh České republiky v porovnání s ostatními evropskými státy? Kolikrát se obliba značky může hodně lišit i ve dvou sousedících státech a počet prodaných kusů tak vůbec nemusí odpovídat počtu obyvatel (kupní síle).

Český trh je pro CM důležitý díky jeho stabilitě a každoročnímu růstu prodejů. Samozřejmě se nemůžeme porovnávat např. s Německem, ale vzhledem k daným podmínkám na českém trhu jsou výsledky velmi dobré. Podrobnější informace o ostatních státech nemám od CM k dispozici.


6. otázka od Petr: Cooler Master má docela zajímavý produkt s názvem Test Bench V1.0. Abacus jej také prodává, jaký je o něj zájem?
http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6664

Je to velice specifický produkt. Zájem o něj, jak asi očekáváte, není masový


7. otázka od Petr: Když už má Cooler Master v nabídce speciální modely skříní pro fanoušky NVIDIE a AMD, co třeba i něco pro fanoušky Intelu? Pokud má být cílení na výrobce grafik (tedy na hráče), tak Intel sice nevyrábí grafiky, ale pro hráče výkonnější procesory ano. Navíc produkty Cooler Masteru nekupují pouze hráči, takže si nemyslím, že by o produkty pro fanoušky Intelu nebyl zájem.

V současné době CM neuvažuje o speciálních modelech pro fanoušky Intelu.


8. otázka od Petr: V aktuální nabídce Cooler Masteru už není žádné vodní chlazení, přitom v minulosti pár takových chladičů bylo (kompletů i samostatných bloků známých pod názvem Aquagate).

Jsou v Cooler Masteru ještě nějaké plány se do této oblasti vrátit, nebo je to už definitivně uzavřená kapitola? To je ze strany uživatelů už tak malý zájem o vodní chlazení?

CM se plánuje vrátit do tohoto segmentu. V tomto roce se toho ale nedočkáme, termín je stanovený bohužel až na příští rok.


9. otázka od Petr: Když už Cooler Master vyrábí pod značkou CM Storm i myši, podložky a skříně pro hráče, nechystá pro ně i další produkty jako např. headsety nebo herní ovladače?

Ano, chystá. V brzké době představí herní headset, následovat bude klávesnice, další modely myší a podložek.


10. otázka od Petr: V aktuální nabídce Cooler Masteru je pouze jedna skříň pro základní desky Mini ITX: http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6623

Chystají se nějaké další modely pro Mini ITX? Tyto miniaturní platformy jsou postupem času stále více zajímavé, ale nabídka skříní i se zdrojem s nízkou wattáží od renomovaných výrobců je pořád hodně malá. Jaký je vlastně o tyto skříně zájem z hlediska prodejů?

Prozatím se další modely Mini ATX nechystají, prodeje těchto skříní nejsou nijak velké.


Jak šlo pokládat otázky?


Po dobu 7 dní bylo možné pomocí jednoduchého formuláře psát otázky do odpovídajícího tématu na našem fóru, kde je mohli ostatní registrovaní čtenáři hodnotit (Zajímavé/Nezajímavé). Pod každou otázkou se zobrazovalo i její aktuální skóre a kdo ji hodnotil. Po uplynutí jednoho týdne bylo téma uzamčeno, redakce vybrala 10 otázek s nejlepším skóre, přidala případně vlastní otázky a zaslala je k zodpovězení.

Pokud chcete nahlédnout na všechny navržené otázky pro tento rozhovor, přejděte na:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/60155-zbynek-smahel-produkt-manazer-znacky-cooler-master-v-abacus-computer

 

reklama