reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Puget Systems informují o poruchovosti HDD/SSD, ale i CPU či grafických karet

13.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Puget Systems informují o poruchovosti HDD/SSD, ale i CPU či grafických karet
Společnost Puget Systems našla další vhodný způsob, jak na sebe upozornit. Jedná se o výrobce počítačů, který rozhodně nepatří mezi ty největší. Zaměřuje se přitom na výrobu výkonnějších systémů. 
Společnost Puget Systems nás už dříve informovala o tom, jaký byl v posledních letech vývoj prodejů procesorů AMD a Intel, ale my jsme poté už data této společnosti nahradili lépe zpracovanými údaji nám mnohem bližší německé Mindfactory
 
 
Puget Systems ale nyní nabízí něco jiného, čímž se řadí po bok firmy Backblaze. Ta si ale jako provozovatel datových center všímá jen poruchovosti HDD a SSD, což Puget nabízí také, ale vedle toho i data o poruchovosti procesorů, grafických karet, RAM či zdrojů. Ta se také netýkají dlouhodobého provozu v systémech samotné firmy, ale jednak toho, zda hardware už do ní dorazil poškozený/nefunkční a pak i případného selhání prodaného hardwaru, čili u zákazníka. Je také nutné dodat i to, že informace mohou být značně zkreslené třeba tím, že zrovna do této firmy dorazila celá vadná série, čili jde prostě o možnou souhru náhod, takže je třeba tyto údaje brát jen jako zajímavost a ne jako obecně platné informace o poruchovosti.
 
Stejně tak se nedozvíme téměř nic o tom, kolika klusů konkrétních SSD, HDD či jiného hardwaru se údaje vůbec týkají (občas je nějaký ten údaj v textu). Firma ale uvádí, že se z nich snažila vyfiltrovat alespoň ty případy, kdy byl hardware poškozen vlivem lidské chyby. 
 
Z prvního grafu ale můžeme i tak vyčíst to, že poruchovost úložných zařízení je obecně nízká a v případě Samsung 870 EVO a QVO přímo nulová, což se přitom týká více než tisíce vyrobených kusů. 
 
 
Na grafu s procesory je velice pozoruhodných 5 procent Core 11. generace, které už byly dodány coby vadné, ačkoliv 10. generace na tom byla mnohem lépe. K tomu se přitom nedozvíme nic o případných příčinách. Je tu ale i poměrně vysoký počet kusů vadných Ryzenů 5000 a Threadripperů Pro, zatímco série Threadripper 3000 je na tom mnohem lépe. 
 
 
Podobná nesrovnalost vládne mezi grafickými kartami, kde najdeme ovšem pouze NVIDIE. Karty Quadro RTX jsou na tom s téměř 7 procent v modrém sloupci velice špatně, zatímco GeForce RTX 3000 Founders Edition mají poruchovost naopak velice nízkou, a to i oproti kartám od AIB partnerů.  
 
 
Nakonec se podíváme na napájecí zdroje, mezi nimiž neslavným způsobem vede EVGA. Ovšem vedle této značky tu máme už jen Super Flower, takže opravdu žádné reprezentativní zastoupení a poruchovost je navíc poměrně nízká.  


reklama