reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qimonda začala dodávat vzorky GDDR5 pamětí

3.11.2007, Milan Šurkala, aktualita
Qimonda začala dodávat vzorky GDDR5 pamětí
Už jsme vás informovali o záměru společnosti Qimonda přeskočit GDDR4 čipy a vrhnout se přímo na vývoj a výrobu čipů GDDR5. Tak se také stalo a již dnes mají vybraní výrobci k dispozici první vzorky pamětí GDDR5. Jedná se o 512Mbit čipy....
Už jsme vás informovali o záměru společnosti Qimonda přeskočit GDDR4 čipy a vrhnout se přímo na vývoj a výrobu čipů GDDR5. Tak se také stalo a již dnes mají vybraní výrobci k dispozici první vzorky pamětí GDDR5. Jedná se o 512Mbit čipy.



Paměti zatím nebyly schváleny organizací JEDEC, ale je pravděpodobné, že se standardem nakonec stanou. GDDR5 paměti jsou schopny dosáhnout přenosové rychlosti 20 GB/s na čip, což je více než dvojnásobek dnešních GDDR3 pamětí. Pokud dobře počítám, znamená to efektivní frekvenci 5 GHz.

GDDR5 paměti využívají dvou rozdílných frekvencí. S první frekvencí jsou vysílána určení adresy a příkazy. S druhou frekvencí (dvojnásobnou!) jsou pak data čtena a zapisována. Dvě rozdílné frekvence by měly navíc umožnit snižovat šum a tím dosahovat také vyšších frekvencí.

Pozitivem by měly být také spořící technologie. Doufejme, že tím bude dosaženo ve výsledku nižší spotřeby. GDDR5 byly konstruovány tak, aby spotřebovávaly elektřinu pouze, když pracují. Dále nabízí šetřící režimy, příkladem nechť je stav, když není potřeba vysokého výkonu. Pak dokáže snížit svůj výstup z 5 Gbps na 200 Mbps (tedy na frekvenci 200 MHz).

Předpokládá se, že GDDR5 paměti budou na trhu od konce roku 2008. Prvními grafickými kartami, které je budou využívat, mají být nové čipy NVIDIE a AMD R700. Jejich využití se předpokládá také v herních konzolích, do notebooků nepřijdou dříve než v roce 2009.

Zdroj: www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama