reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP představuje QTS 5.1.0 beta s funkcí SMB Multichannel

30.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
QNAP představuje QTS 5.1.0 beta s funkcí SMB Multichannel
Společnost QNAP připravuje novou verzi operačního systému QTS pro své spotřebitelské NASy. Nyní uvolňuje verzi QTS 5.1.0 beta k testování a vyzkoušet si můžete např. SMB Multichannel, delegovanou správu a další novinky.
Spotřebitelské NASy společnosti QNAP využívají operační systém QTS. Ten brzy vyjde v další verzi, kterou si nyní můžete otestovat v rámci betatestu. Vychází totiž nový QTS 5.1.0 beta. Mezi novinky patří např. SMB Multichannel pro agregaci několika síťových připojení za účelem co nejlepšího využití dostupné propustnosti a zvýšení přenosových rychlostí. Hodí se to zejména u velkých souborů a multimédií. Dále je tu akcelerace podepisování AES-128-GMAC pro SMB, které proti SMB 3.1.1 výrazně zvyšuje účinnost. Podporováno je to ale jen s operačními systémy Windows Server 2022 a Windows 11.
 
QNAP QTS 5.1.0 beta
 
Dále tu máme aplikaci QNAP Authenticator pro zvýšení bezpečnosti přihlašování k NASu, je možné využít 2FA, časově omezená jednorázová hesla, QR kódy nebo schvalování přihlášení. Přibyla také možnost delegovat až 8 různých typů rolí s konkrétními oprávněními. Nový QTS také umožňuje detekovat blížící se selhání disků v poli RAID a provést jeho výměnu ještě s předstihem. Využívá např. dat z funkcí S.M.A.R.T., Western Digital Device Analytics, IronWolf Health Management nebo Ulink DA Drive Analyzer, který k tomu využívá cloudovou umělou inteligenci.
 
Nově je podporována správa a monitorování více NASů pomocí platformy AMIZ Cloud Orchestrator. No a nakonec tu máme možnost přidání AI modulu Hailo-8 do M.2 slotu, který umožní při použití systému QTS zvýšit výkon QNAP AI Core, tedy zvýšit počet rozpoznávaných obličejů pomocí QVR Face nebo umožní ve videozáznamu počítat lidi pomocí QVR Human. Nová verze systému by měla být k dispozici v Centru stahování.
 
Zdroj: qnap.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama