reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-x31P: levná NAS pro domácnosti a malé kanceláře

18.11.2016, Jan Vítek, aktualita
QNAP TS-x31P: levná NAS pro domácnosti a malé kanceláře
Známý výrobce síťových úložných zařízení NAS si připravil sérii TS-x31P, která bude v jeho nabídce patřit k tomu levnějšímu, co lze sehnat. Jde o celkem tři modely pro jeden, dva nebo čtyři disky.
QNAP TS-x31P čítá konkrétně modely TS-131P, TS-231P a TS-431P, jež se mezi sebou liší především počtem šachet pro pevné disky. Jinak jsou všechny vybaveny procesorem Alpine AL-212 od AnnapurnaLabs, který má 2 jádra Cortex-A15 taktovaná na 1,7 GHz a určeny jsou pro domácnosti, malé kanceláře, apod.





Mezi klíčové vlastnosti QNAP počítá 1 GB operační paměti DDR3, tři porty USB 3.0, hardwarové šifrování dat a Container Station, která v sobě integruje virtualizace LXC a Docker. Samozřejmostí je podpora rozhraní SATA 6 Gbps a pevných disků i SSD, přičemž TS-131P dosahuje datové propustnosti až 112 MB/s, zatímco TS-231P a TS-431P dosahují datové propustnosti až 225 MB/s, takže je zřejmé, že podporují spojení dvou 1Gb/s ethernetových portů. Výbava tak není vůbec špatná na to, že je výrobce řadí cenově tak nízko.

Se zapnutým hardwarovým šifrováním (celý oddíl pomocí 256bitového AES) je datová propustnost u 2diskového a 4diskového modelu maximálně 180 MB/s (u čehož samozřejmě záleží i na konfiguraci polí RAID a výkonu samotných disků), zatímco u 1diskového modelu vybaveného pouze 1 ethernetovým portem jde maximálně o 112 MB/s.
  • TS-131P: 1 šachta, 1 × Gigabit LAN
  • TS-231P: 2 šachty, 2 × Gigabit LAN
  • TS-431P: 4 šachty, 2 × Gigabit LAN

Všechny tyto modely pracují s obvyklým operačním systémem pro NAS QNAP, takže tu máme i obvyklé aplikace jako QmailAgent pro správu e-mailových účtů, Qcontactz pro kontakty, Notes Station pro tvorbu digitálních poznámek v cloudu, Qsync pro synchronizaci dat napříč různými zařízeními a nechybí ani podpora DLNA, AirPlay, Chromecast a obvyklé Photo Station, Music Station a Video Station pro multimédia (nebo dále Qphoto, Qmusic, Qvideo, Qfile a Qmanager).

Řada TS-x31P také podporuje zálohování pro Windows a Mac, dále Real-Time Remote Replication (RTRR) a cloudová úložiště jako Amazon Glacier, Azure Storage, Google Cloud Storage, Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox, Amazon Drive, Yandex Disk, Box a Amazon S3/OpenStack Swift/WebDAV. Můžeme k nim připojit i IP kamery, přičemž základní nabídka čítá licenci pro 2 IP kamery v Surveillance Station (dokoupením dodatečných licencí lze rozšířit až na 25 kanálů).

Zdroj: TZ QNAP
reklama