reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-675: čínské CPU KaiXian pro široký trh

19.7.2021, Jan Vítek, aktualita
QNAP TVS-675: čínské CPU KaiXian pro široký trh
V Evropě nemáme zrovna moc možností, jak se setkat se specialitkami čínských firem ze světa x86. Mezi ty patří i procesory KaiXian od společnosti Zhaoxin, ovšem ty se nyní dostaly do NAS QNAP TVS-675 určených pro široký trh. 
QNAP TVS-675 je středně velký NAS určený pro šest pevných disků, čili je to produkt spíše pro firmy než domácnosti. A i když procesory KaiXian nejsou zrovna nejlepší ve své třídě, i tak jde v případě použitého modelu o slušný výkon osmijádra na 2,5 GHz. Je to konkrétně model KaiXian KX-U6580 vyvinutý primárně pro čínský trh, který má konfiguraci 8C/8T a také integrované GPU. Díky tomu má tento NAS i HDMI výstup, vedle toho celkem čtyři USB a dva síťové konektory. 
 
 
TVS-675 vypadá na první pohled stejně jako řada jiných modelů NAS od firmy QNAP, ovšem jeho vnitřnosti jsou velice neobvyklé, a to zvláště na produkt, který je určen i pro americký a evropský trh. Procesory Zhaoxin KaiXian mimochodem vznikly v důsledku jako společný produkt šanghaiského samosprávy a společnosti VIA Technologies, která disponuje potřebnými technologiemi a licencí na procesory x86.
 
Někteří budou jistě pamatovat staré procesory firmy VIA, jako je třeba řada Cyrix, která se prodávala právě i nás, ale postupem času se VIA zaměřila na vývoj úsporných CPU x86 a časem se ze západních trhů vytratila. 
 
 
Firma Zhaoxin vznikla v roce 2013, aby tvořila procesory x86 pro místní trh a aby se Čína mohla časem možná i zcela zbavit procesorů od AMD a Intelu. Zatím to tak ještě nevypadá, tedy pokud má Čína zájem o skutečně výkonné procesory x86 a nic na tom nemění ani KaiXian KX-U6580 s grafikou C-960, který se ale hodí alespoň pro takové NAS, do nichž se jindy montují Celerony nebo úsporné ARM. 
 
 
TVS-675 můžeme krom šesti desktopových HDD vybavit také několika SSD M.2 2280 (PCIe 3.0 x1 či SATA) a pak tu jsou také dvě pozice pro karty s PCIe 3.0 x4. Ty můžeme zaplnit kartami pro další SSD a/nebo síťové porty, pokud by nestačily dva 2,5GbE. A jak už začíná být obvyklé, máme tu na výběr mezi klasickým systémem QTS a vyspělejším QuTS založeným na ZFS. Cenu QNAP zatím nezveřejnil. 


reklama