reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP umožní provoz více operačních systémů QTS na jednom NAS

30.1.2018, Jan Vítek, aktualita
QNAP umožní provoz více operačních systémů QTS na jednom NAS
QNAP si pro vybrané modely NAS připravil funkci vQTS, která pomocí virtualizace umožní, aby na jednom NAS fungovalo zároveň více systémů QTS. Mluvit tak budeme o aplikaci Virtualization Station. 
Společnost QNAP představuje funkci vQTS dostupnou nejdříve pouze pro NAS řady TS-x77 Ryzen, a to modely TS-1277-1700-64G, TS-877-1700-16G, TS-677-1600-8G, pokud jde o označení těch, které jsou vybaveny maximálním kapacitou operační paměti. Samotný výrobce vidí výhodu vQTS v segregaci zdrojů, provozu prostředí s více klienty a flexibilní zavádění aplikací a majitel takového NAS se může těšit na úspory energie, nákladů a fyzického prostoru. Je jasné, že vQTS dokáže využít hardwarové podpory virtualizace procesorů Ryzen. 
 
 
Řada TS-x77 tak už umožní na jednom NAS virtualizovat více strojů, a to nejen QTS, ale také Windows, Linux, UNIX či Android. To se bude hodit především podnikům, které mohou nasadit jeden NAS využívaný pro více účelů, čímž ušetří pořizovací náklady i energii.  
 
Každý virtualizovaný QTS tak mohou používat různé skupiny pracovníků, jako by pracovaly každá s vlastním NAS serverem, takže si mohou nainstalovat vlastní aplikace, nastavit práva dle libosti, atd. 
 
Virtualizované NAS také mají ručně přiřaditelné hardwarové zdroje, což se týká procesoru, operační paměti, úložiště a také sítě. Podporováno je v rámci vQTS také NFS a iSCSI pro snadné připojení prostoru úložiště z jiného QNAP NAS. Zpracování dat a provoz aplikací tak může probíhat na hlavním výkonném NAS serveru a pro pouhé uložení dat může posloužit méně výkonný vedlejší NAS. 
 
vQTS je nyní k dispozici pro NAS řady TS-x77. Pro vytvoření vQTS je nutná aplikace Virtualization Station.
 
Zdroj: TZ QNAP


reklama