reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Společnost QNAP vyzývá majitele svých modelů NAS k tomu, aby pokud možno co nejdříve provedli aktualizaci systému QTS v případě, že využívají jednu ze dvou verzí, které hrozí vyděračský malware. 
olejar (1) | 20.5.202217:43
Tak já mám TS­-228 FW 4.3.6.1965 a hlásí mi to že systém je aktuální. :(
Odpovědět1  0
TBS (23) | 22.5.20226:20
To bude tím, že TS­-228 je již nepodporovaná ­(discontinued­) a poslední update byl v prosinci 2018. Všechny podrobnosti o EOL stavu NASek lze najít na https:­/­/www.qnap.com­/en­-us­/product­/status?product_line=1&bay=2&model=TS­-228.
Pro výrobce je toto dobrý způsob jak donutit uživatele k nákupu nových ­(podporovaných­) zařízení.

Stejně tak pozor na bazarové NASky ­(Aukro, bazos apod.­), protože je prodejci prodávají za téměř původní nákupní ceny a přitom již jsou dávno ve stavu ­"discontinued­" nebo ­"limited­".
Odpovědět3  0
honza1616 (3625) | 20.5.202215:50
Sakra, já zrovna koukám na nějaký NAS, už mě nebaví platit cloud, NAS je sice dražší ale z dlouhodobého hlediska výrazně levnější ....a teď už zase další ransomware :­/

Mimochodem když už se zmiňují o koupi NAS, je zde taky někdo kdo má třeba řešení od QNAP nebo Synology ??
Je třeba nějaká aplikace do telefonu na zálohování dat?? Myslím přímo od výrobce nebo nějaká s kterou jste spokojeni?? Na GooglePlay jich je plno i od ­"třetích stran­", v tom se nedá vyznat
Nechci vyhodit 28000Kč za NAS a pak zjistit že soubory z telefonu mi nepůjde synchronizovat xD
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4501) | 20.5.202216:07
Používám teď QNAP a má to přímo mobilní aplikaci od výrobce, QFile. Používám to zatím na iOSu a funguje to vcelku slušně ­(používám to např. na upload­/download videí do iPadu do Luma Fusion pro střih­). Přímo zálohování telefonu jsem na tom ale zatím neřešil, nicméně může to být zajímavý námět na budoucí článek.
Odpovědět0  0
smartspam (66) | 20.5.202219:02
Ja mam synology a je to podobne, taky maji apky na ios a andorid. Na fotky, soubory apod
Odpovědět1  0
TomMal (6) | 20.5.202220:20
Mám QNAP ­(shodou okolností zmiňovaný 351­). ­"vystavená­" do internetu je minimálně, používám pro přístup VPN, kdy přístupový bod je na Routeru, ne na NAS. Co se týká zálohování, je přímo od QNAP aplikace Qsync. Používám ji pro zálohu fotek z mobilu. Jakmile je mobil v domácí síti, zkopírují se nová data z určené složky na NAS. Lze nastavit hodně věcí. Zda je přenos jedním směrem, oběma, co se stane při smazání souboru atd.
Funguje to spolehlivě. Musel jsem aplikaci sebrat možnost vytvářet upozornění, protože to při každém příchodu domu začalůo hlásit zálohování a každý soubor jednotlivě.
Co se týká doporučení konkrétního modelu, není to jednoduché. Záleží na požadavcích. Pokud jde jenom o úložiště, více méně stačí řada TS­-x31. Mají variantu s fixní 1Gb paměti a se slotem. Nedokážu posoudit, zda bude 1Gb do budoucna dostatečná, takže bych asi preferoval TS­-x31P3.
Pokud budou větší požadavky, např. virtuální stanice, nebo větší počet aplikací, je lepší použít x86 modely. Např. TS­-364 nebo TS­-453D podle počtu disků a síťového rozhraní
Odpovědět1  0
mrmysak (106) | 23.5.20229:14
Ja provozuji na platforme AM1 FreeNAS a nesrovnatelne,
Odpovědět0  0
FannyHugo (6) | 23.5.202211:31
Osobně používám oba dva výrobce. Jak QNAP tak Synology. U QNAPu je to stařičká TS­-212, která už bohužel nemá technickou podporu, ale která na druhou stranu funguje od svého začátku naprosto bezchybně. Nakonec díky ukončené podpoře a požadavkům na výkon jsem pořídil druhou NAS Synology DS218. Jejich operační systémy ­(QTS a DSM­) jsi jsou dost podobný, stejně jako jejich aplikace.
Používám na iOS jak Qfile od QNAP tak DS­-File od Synology. V obou jde nastavit automatické zálohování fotografii, pokud se telefon připojí k domácí síti. U QNAP mi přijde, že to funguje více ­"na pozadí­". Synology občas musím ­"pomoci­", že se podívám jakém je zálohování stavu, ale také proběhne v pořádku. Přes uvedené aplikace lze i přehrávat filmy, či hudbu. NAstavení aplikací je stejné.
Pocitově mi přijde lepší přehrávač v QNAP, neboť mi nabízí kromě změny hlasitosti i přesskok na další skladbu, na Synology je v těchto místech pouze posunutí o 10s kupředu nebo dozadu, nepřišel sem na to kde se tyhle tlačítka dají změnit.
Nicméně aktualizace obou systémů vycházejí docela často ­- můj model Qnap TS212 má již ukončenou podporu, ale i tak vyšla bezpečnostní záplata naposledy 3.3.2022 což je vzhledem ke stáří serveru naprosto unikátní.
Na NASKu přistupují přes VPNku do domácí sítě, veřejnou IP adresu rozhodně NASka nemá, je schovaná za NATEm a nedá se na ní samostatně připojit. Chce to ale mít zřízenou od svého ISP veřejnou IP adresu a svůj router ­(ideálně MIkrotik­) pod svou správou. Zvolit pak správné zabezpečení celé sítě, atd.. a nebo vyžít jejich CLOUD. Ten mají oba dva jak Synology tak Qnap.. je však třeba počítat že připojení k domácí síti bude závislé nejen na vlastní konektivitě, ale i na Cloudu třetí strany.
Jestli vybrat Qnap nebo Synology? Synology je profláklejší, ale QNAP mu dost šlape na paty ­- spíše si jsou rovny. Záleží pak na pocitu, ze kterého bude mít člověk větší radost.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.