reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm chce vyrobit procesor pro PC srovnatelný s Apple M1

9.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm chce vyrobit procesor pro PC srovnatelný s Apple M1
Qualcomm má nového výkonného ředitele, který se už dříve uvedl návrhem alternativy pro akvizici firmy Arm, o niž usiluje NVIDIA. Nyní Cristiano Amon mluví o plánech vlastní firmy týkajících se vývoje hardwaru. 
Cristiano Amon tak už dříve navrhl, že firmu Arm by mohlo odkoupit namísto NVIDIE celé společenství firem, v němž by nikdo neměl navrch, ovšem namísto nadšené podpory tohoto záměru jsme se dočkali naprosto opačné reakce v oboru významných firem Broadcom, MediaTek a Marvell Technology Group, které naopak podpořily NVIDII. 
 
 
Nicméně dnes nám půjde o jiný plán Cristiana Amona, který prohlásil, že jeho Qualcomm nebude mít žádný problém s vývojem SoC, které bude schopno přímo soupeřit s čipem Apple M1. Qualcomm má totiž nyní ve svých řadách i některé klíčové lidi, kteří stojí za vývojem procesoru M1. 
 
Amon dále v rozhovoru pro Reuters prozradil, že Qualcomm bude svůj SoC vyvíjet pro notebooky, a to bez spolupráce s firmou Arm. To znamená, že Qualcomm si nelicencuje žádný hotový design jader, který Arm nabízí, čili to neznamená, že by daný čip nebyl založen na architektuře ARM. Součástí SoC má být přitom také 5G modem. Amon k tomu poté jen dodal, že kdyby se přece jen stalo, že Arm dá k dispozici CPU jádra, která budou lepší, pak je tu vždy možnost si je licencovat. 
 
Kde přitom Qualcomm získal zmíněné lidi od firmy Apple? Zřejmě to bylo v rámci akvizice firmy Nuvia, procesorový startup, který byl na začátku tohoto roku pořízen za 1,4 mld. dolarů. Právě firmu Nuvia založili bývalí zaměstnanci Applu, kteří dříve pracovali právě na vývoji M1. Qualcomm chce dle Amona Nuvii použít k vývoji nových čipů pro spotřebitelská zařízení včetně notebooků, o serverové čipy (Cloud, datová centra) ale Qualcomm nemá zájem. 
 
Qualcomm tak nechá zakladatele firmy Nuvia dělat to, kvůli čemu svůj podnik založili. Jak dobře víme, John Bruno, Gerard Williams III a Manu Gulati odešli z firmy Apple v roce 2019 proto, aby vyvíjeli konkurenční procesory pro platformu x86, které budou založeny na architektuře ARM. To celé by ale ještě mohlo mít právní dohru. Apple totiž nenesl odchod zmiňovaných lidí lehce a na Gerarda Williamse konkrétně podal žalobu kvůli tomu, že měl porušit smlouvu, v níž se prý zavázal, že nebude vyvíjet konkurenční produkty. A kdo ví, co si s ohledem na své patenty později může Apple najít v hotových procesorech, které Nuvia pod Qualcommem připraví. Nastoupit na trh by přitom měly už během příštího roku. 


reklama