reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm má problémy, propustí 15 % zaměstnanců

24.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm má problémy, propustí 15 % zaměstnanců
Společnost Qualcomm nedávno zveřejnila své finanční výsledky za poslední období a nebylo to pěkné čtení. Zaznamenala totiž největší pokles tržeb od roku 2009, tedy alespoň dle Bloomberg a reakcí na to má být propuštění 15 % zaměstnanců.
Od společnosti Qualcomm se tedy nyní očekává, že rázně zareaguje na své problémy, které byly zapříčiněny slabou poptávkou po jejích SoC. Investorům tak musí představit plán, jak z této situace vybruslit a firma už ohlásila, že jeho součástí bude propouštění, snížení platů vedoucích pracovníků a další nejmenované akce, které mají přinést snížení nákladů o 1,4 miliardy dolarů.





Za poslední fiskální kvartál Qualcomm zaznamenal 14procentní pokles tržeb, za čímž vidí především to, že trhu s hi-end telefony dominuje Apple, který si navrhuje vlastní potřebná SoC a Samsung začal více používat také své vlastní čipy a už jich neodebírá tolik od Qualcommu. Firma tak ztrácí jednoho ze svých největších zákazníků, což zcela smetlo výsledky stabilního růstu za posledních 19 kvartálů. Z druhé strany navíc na Qualcomm tlačí další výrobci mobilních procesorů, jako je třeba stále agresivnější MediaTEK. Za poslední rok tak hodnota akcií Qualcommu klesla o pětinu.





Qualcomm nyní zaměstnává 31.300 pracovníků, takže z nich asi 4.700 brzy přijde o práci, a to prý nejpozději do konce tohoto roku. Firma chce v případě potřeby najímat dočasné pracovníky a zvažuje i další, potenciálně drastičtější opatření. Mluví se dokonce o jejím rozdělením na firmu vyrábějící čipy a odnož starající se o patentové portfolio, které může používat k výdělku. A ten není v žádném případě zanedbatelný, však má představovat celé dvě třetiny celkového příjmu firmy. CEO Qualcommu Steve Mollenkopf prý tento návrh zvažoval již dříve, ale tehdy byl ještě zavrhnut. Vedle toho se má uvažovat i o přesunu výroby do země s levnější pracovní silou. Steve Mollenkopf ale trvá na tom, že jeho firma nesmí obětovat svou budoucnost pro dnešek, což znamená, že Qualcomm nepřestane investovat a nesáhne na 4 miliardy dolarů, které jsou v každoročním rozpočtu pro výzkum a vývoj. V současnoti jde především o automobilové technologie, 5G sítě a serverové procesory.

Zdroj: Hexus.net
reklama