reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm oznámil VR headset s procesorem Snapdragon 835

23.2.2017, Jáchym Šlik, aktualita
Qualcomm oznámil VR headset s procesorem Snapdragon 835
Do poměrně úzké skupiny „samostatných“ VR headsetů přibyl model od Qualcommu, který bude primárně určen pro vývojáře. Pochlubí se výborným výkonem díky osmijádrovému procesu a také pokročilým systémem ovládání pomocí pohybu rukou i očí.
Většina aktuálně prodávaných headsetů pro virtuální realitu nefunguje samostatně. High-endové modely musejí být připojeni k dostatečně výkonnému počítači, do levnějších headsetů se potom vkládá smartphone. Třetí, a zatím nejméně početnou skupinou, jsou headsety, které mají integrovaný veškerý hardware – fungují tedy zcela nezávisle na jiných zařízeních. V současné době na takových brýlích pro virtuální realitu pracuje Asus a už druhý takový model dnes představil Qualcomm, jenže v jeho případě se jedná spíše o záležitost pro vývojáře. Qualcomm dokonce ani nemá v plánu prodávat headsety běžným uživatelům, plánuje ovšem platformu, která usnadní práci ostatním výrobcům.





Na obrázcích je ještě starší VR headset od Qulcommu, který vyyužívá procesor Snapdragon 820. Obrázky novějšího modelu zatím výrobce nezveřejnil


Poslední novinkou je VR Development Kit využívající osmijádrový procesor Snapdragon 835, který můžeme očekávat v letošních high-endových smartphonech, jako je Samsung Galaxy S8. Jedná se o osmijádro založené na 10nm výrobním procesu FinFET. Uvnitř čipsetu nalezneme procesorová jádra Kryo 280 taktovaná až na 2,45 GHz, grafický akcelerátor Adreno 540 a další moderní komponenty. Dále headset využívá AMOLED displej o rozlišení 2560 x 1440 pixelů (Quad HD), 4GB operační paměť a 64GB interní úložiště. K připojení slouží bezdrátové technologie Wi-Fi a Bluetooth, nabíjení probíhá přes port USB 3.1. Brýle tedy obsahují velmi podobný hardware jako smartphone.

Na pravé straně nalezneme dotykovou plochu usnadňující ovládání. Kromě řady standardních senzorů snímajících pohyb využil výrobce také dvojici monochromatických kamer s rozlišením 1280 x 800 pixelů, které umožňují headset ovládat pomocí pohybových gest rukou, aniž by bylo nutné využívat speciální ovladače – na této technologii splupracoval Qualcomm s firmou Leap Motion. Další dvojice monochromatických VGA kamer potom snímá pohyb uživatelových očí, takže headset vykresluje primárně ten obsah, na který uživatel přímo kouká, zatímco obsahu mimo zorný úhel se věnuje až následně.

Zdroj: Liliputing.com
reklama