reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon 8cx Gen2 5G: nové ARM CPU pro Windows 10

5.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon 8cx Gen2 5G: nové ARM CPU pro Windows 10
Qualcomm se snaží prorazit do počítačů s operačním systémem Windows 10 i s platformou postavenou na architektuře ARM. Nyní se tak objevuje nová generace procesoru Qualcomm Snapdragon 8cx Gen2 5G.
Operační systém Windows 10 existuje i ve verzi pro architekturu procesorů ARM. Zatím nejde o nějak zvlášť úspěšný projekt, nicméně Qualcomm se dále snaží a představuje druhou generaci procesoru Snapdragon 8cx Gen2 5G, která by měla přinést vyšší výkon a velmi nízkou spotřebu, která by notebookům na této platformě měla zajistit opravdu velmi vysokou výdrž. Hovoří se až o 25 hodinách na jedno nabití.
 
Qualcomm Snapdragon 8cx Gen2 5G
 
Procesor je nadále vyráběn 7nm technologií a dle Qualcommu má být o 51 % výkonnější než hybridní Core i5 se 7W TDP a o 18 % rychlejší než Core i5 10. generace s 15W TDP. Pokud jde o výkon na watt, pak jde o nárůsty o 58 %, resp. 39 %. CPU se skládá z osmi jader Kryo 495, máme zde řadič LPDDR4 pamětí na 2133 MHz, podporu SSD s NVMe a UFS3.0. Dále tu máme podporu až 32MPx fotoaparátu včetně 4K HDR, nechybí ani technologie Aqstic pro potlačení ozvěn a okolního hluku u videokonferencí, což je poslední dobou velké téma. Procesor je možné mít i s modemem, na výběr je mezi X24 LTE a X55 5G. Prvním notebookem s tímto procesorem by měl být Acer Spin 7.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama