reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm udělil ceny za vynález zdravotního trikordéru

17.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm udělil ceny za vynález zdravotního trikordéru
Několikaletá soutěž Qualcomm Tricorder XPrize právě dospěla ke svému konci a na něm si několik konkurenčních projektů rozdělilo peníze z balíku 10 milionů dolarů. Nejvíce si ukousl zdravotní trikordér DxtER. K čemu slouží?
Star Trek není z tohoto pohledu jen sci-fi seriál, nad nímž se můžeme mnohdy pousmát třeba kvůli tomu, jak často se všemožné problémy svádí na fluktuace všeho druhu. Je to také studnice nápadů pro různé vynálezy a v tomto ohledu tvůrci seriálu předběhli svou dobu a nyní jde o známé trikordéry, čili ruční zařízení, která odhalí všechno možné o svém okolí. Zde jde přesněji o zdravotnický trikordér, takže už je zřejmé, že ten bude sloužit ke sledování zdravotního stavu a přesně o jeho vývoj se chtěla zasloužit společnost Qualcomm. Ta v roce 2012 přišla se soutěží Tricorder XPrize, která slibovala rozdat celkem 10 milionů dolarů mezi nejúspěšnější týmy.





Společnost Final Frontier Medical Devices z Pensylvánie si z celkového balíku ukousla největší částku, a to 2,5 milionů dolarů díky svému přístroji DxtER. Společně s Dynamical Biomarkers Group podporovanou firmou HTC, která skončila druhá, ještě navíc minulý rok získala další milion, a to prostě za to, že se dostala do finále.





Qualcomm po soutěžících chtěl, aby vyvinuli přenosné zařízení, jež dokáže monitorovat zdraví i diagnostikovat některé obtíže či nemoci. Aby měl tým šanci na výhru, musel přijít s něčím, co by přesně diagnostikovalo 13 onemocnění a dokázalo monitorovat v reálném čase pět životních funkcí. Současně muselo jíž o zařízení, které by pracovalo nezávisle a ani by nevyžadovalo zkušenou obsluhu.

Stanoveny byly také povinné choroby či zdravotní potíže, které daný trikordér musel umět detekovat a pak ještě několik volitelných. Mezi povinné patří třeba anémie, diabetes, mozková mrtvice, hepatitida typu A, tuberkulóza, infekce močových cest, zánět středního ucha, srdeční fibrilace, leukocytóza, atd. Mezi volitelné zase můžeme řadit zvýšený krevní tlak, pásový opar, mononukleózu, černý kašel, HIV screening, melanom, streptokoková angína, osteoporóza či hypo/hypertyreóza.

Qualcomm uvedl, že výsledná zařízení překonala požadavky soutěže a představy zadavatelů o uživatelské přívětivosti, ovšem i nejlepší dva týmy nedokázaly zajistit detekci všech třinácti základních onemocnění. Bude tak na nich třeba dále pracovat. Především pak ale nejde o zařízení, která by pracovala stejně snadno jako startrekový trikordér. Rozhodně je nestačí namířit na pacienta a v okamžiku si zjistit jeho zdravotní stav. Některé testy vyžadují poskytnutí vzorku krve, jiné zase moči, ale i tak jde o velice nadějné produkty, které by mohly nahrazovat nedostupnou lékařskou péči.

Zdroj: Hexus.net
reklama