reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm ukořistil procesorový startup Nuvia za 1,4 mld. USD

14.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm ukořistil procesorový startup Nuvia za 1,4 mld. USD
Všude se vesele akvizuje, a tak Qualcomm asi nechtěl zůstat pozadu, i když jeho akce je ve srovnání s NVIDIÍ a AMD veskrze skromná. Qualcomm totiž pořizuje procesorový startup Nuvia, který připravoval konkurenci pro samotnou x86.
Společnost Nuvia je tvořena lidmi s velkými zkušenostmi z oboru, kteří mají za sebou mnoho let působení ve firmách Arm, Google, Apple, AMD, Intel či Redhat. Nuvia vyvíjí procesory označené jako Phoenix slibující velice vysoký výkon na watt, ovšem pokud v tom bude pokračovat, tak nově už pod vedením společnosti Qualcomm. 
 
John Bruno, Gerard Williams III a Manu Gulati (zleva) - zakladatelé Nuvie
 
Zajímavé je, že Phoenix se měl stát konkurencí právě pro procesorové architektury firem AMD, Intel, Marvell a právě i Qualcomm, a to v serverovém světě. Qualcomm se tak rozhodl koupit svého potenciálního konkurenta a vynaloží na to cca 1,4 miliardy amerických dolarů, přičemž tato akvizice bude ještě jako obvykle podléhat schválení příslušných orgánů, než bude opravdu potvrzena a dokončena. V tomto případě ale asi nelze očekávat žádné potíže, ostatně prezident a CEO Qualcommu, Cristiano Amon, dle svého vyjádření považuje věc za hotovou. 
 
Cristiano Amon označuje vedení Nuvie za tým zkušených inovátorů a je velice potěšen, že je může přivítat do svých řad. Dále už to jsou obecné řeči o redefinování počítačových technologií a tvorbě nových produktů pro éru 5G, atd. 
 
Ovšem CTO Qualcommu Jim Thompson už prozradil, že procesorové designy vyvíjené firmou Nuvia budou integrovány do budoucích procesorových generací Snapdragon a slíbil, že tím pozvednou jejich výkon na novou úroveň a že díky technologii firmy Nuvia bude moci řada Snapdragonů být využita v dalších typech produktů. Ostatně procesory Phoenix staví právě na architektuře ARM, stejně jako Snapdragony. 


reklama