reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm uvádí Centriq 2400, první 10nm serverový procesor

8.12.2016, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm uvádí Centriq 2400, první 10nm serverový procesor
Serverový trh je pod nadvládou Intelu, nicméně společnost Qualcomm by ale ráda prorazila s novými procesory na bázi ARMv8. Její nový Centriq 2400 by mohl bodovat 10nm FinFET technologií, která by měla zajistit nízkou spotřebu elektřiny.
Společnosti Intel se na poli procesorů opravdu daří. Má jasnou dominanci v PC a noteboocích, ještě lépe je na tom na poli serverů. Jediná část trhu, kde se takřka neuchytila, je mobilní trh (smartphony,...). Tam vládne architektura ARM. A právě nové procesory s ARMv8 architekturou si nyní brousí zuby na serverovou oblast. Konkrétně jde o společnost Qualcomm, která připravila 48jádrový procesor Centriq 2400. Ten je vyráběn 10nm FinFET technologií, čímž se stává prvním serverovým procesorem vyráběným touto technologií.


Qualcomm Centriq 2400


Cílí zejména na nejrůznější cloudové služby a datová centra, které rostou jako houby po dešti. Fakt, že mnoho softwaru pro data centra je založeno na open source projektech, umožňuje Qualcommu podporovat tyto projekty a zajistit snazší implementaci podpory i pro ARMv8 architekturu. V neposlední řadě by procesory měly mít i nízkou spotřebu při solidním výkonu. Společnost již začíná dodávat první vzorky těchto procesorů a první systémy s procesory Qualcomm Centriq 2400 by měly být dostupné v druhé polovině roku 2017. Na tiskové prezentaci bylo demonstrováno spuštění Apache Spark a Hadoop na Linuxu, stejně jako byl ukázán běh programů v Javě.

Zdroj: qualcomm.com, eweek.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama