reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm uvedl Snapdragon X65, 5G modem dosahující 10 Gbps

10.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm uvedl Snapdragon X65, 5G modem dosahující 10 Gbps
Společnost Qualcomm představila nový typ 5G modemu Snapdragon X62 a X65. Novinka podporuje pásma mmWave i Sub-6GHz a slibuje velmi vysoké přenosové rychlosti dosahující hodnoty až 10 Gbps (1,25 GB/s).
Qualcomm představuje nový 5G modem Snapdragon X65. Ten navazuje na předchozí modely X50, X55 a X60. Novinka je prvním modemem, který odpovídá 3GPP Release 16 a umožňuje také využití softwarových updatů, které mohou vylepšit schopnosti modemu v průběhu času. Jako první také slibuje přenosovou rychlost až 10 Gbps (tj. 1,25 GB/s), otázkou je nicméně podpora ze strany operátorů a praktická možnost něco takového využít. Máme zde také 4. generaci antény pro mmWave QTM545, ta přidává např. pásmo n259 (41 GHz). Podporováno je i Sub-6GHz včetně režimů FDD i TDD.
 
Qualcomm Snapdragon X65 5G
 
Našla si zde své místo dokonce i umělá inteligence. Ta pomáhá detekovat způsob držení telefonu rukou a tomu uzpůsobit výkon antén. Výsledkem má být vyšší přenosová rychlost, lepší pokrytí i nižší spotřeba a vyšší výdrž telefonu. Pro nižší spotřebuje je tu i technologie 5G PowerSave 2.0 (staví na technologiích definovaných v 3GPP Release 16). Spolu s X65 bylo představeno i řešení v podobě Snapdragon X62 5G. Oba modemy se už v prvních vzorcích dodávají zákazníkům a první zařízení jimi vybavené můžeme čekat koncem roku 2021.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama