reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm vyvíjí platformu Snapdragon Flight pro drony

13.9.2015, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm vyvíjí platformu Snapdragon Flight pro drony
Pokud drony nebudou smeteny příliš silnými regulacemi, půjde o velmi zajímavý trh, ve kterém chce figurovat i společnost Qualcomm. Ta vyvíjí platformu Snapdragon Flight, která má nabízet ucelený systém pro ovládání dronu a práci s ním.
Drony jsou čím dál populárnější a není divu, že mnoho společností se chce tomuto fenoménu také věnovat a ukousnout si svůj díl koláče. Přidává se k nim i společnost Qualcomm, kterou známe zejména jako výrobce procesorů pro mobilní telefony. Novinou této firmy je platforma Snapdragon Flight, která má nabídnout výrobcům dronů jednoduché ucelené řešení pro práci s dronem. Už nebude nutné kombinovat mnoho součástek různých výrobců, neboť Qualcomm bude poskytovat všechny důležité komponenty v jednom celku.


Qualcomm Snapdragon Flight


Najdete tu jak klasický procesor , tak GPU, DSP, bezdrátové připojení, GPS modul a další. Základem je procesor Qualcomm Snapdragon 801 se čtyřmi jádry taktovanými na 2,26 GHz. K tomu bude přidáno GPU Ardeno 330 a DSP procesor Hexagon pro zpracovávání příkazů k ovládání dronu. Nebudou chybět ani dva ISP procesory pro zpracování obrazu a dedikovaný čip pro zpracování videa. Modul má podporovat 4K video, k dispozici je také Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 a technologie pro záznam polohy.


Dron s Qualcomm Snapdragon Flight


Podporováno je také rychlé nabíjení, aby prodlevy po vybití mohly být co nejkratší. Toto řešení má umožnit výrobcům dronů vyvíjet menší a levnější drony. Platforma Snapdragon Flight by se měla objevit v prvních dronech počátkem příštího roku, patrně v čínských modelech společnosti Yuneec.

Zdroj: eweek.com, qualcomm.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama