reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Quantum-dot pro perovskity: solární články dosahují 25,7% účinnosti

24.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Quantum-dot pro perovskity: solární články dosahují 25,7% účinnosti
Perovskitové solární články se opět posouvají o něco dál. Vědci z EPFL a Korea Institute of Energy Research na ně aplikovali technologii kvantových teček a díky tomu dokázali jejich účinnost navýšit až na 25,7 % na malém formátu.
Slibně vypadající perovskitové solární články už dosahují účinností, za které by se nemusely stydět ani tradiční křemíkové panely. Profesor Michael Grätzel z EPFL a Dr. Dong Suk Kim z Korea Institute of Energy Research vytvořili v laboratorních podmínkách další verzi, která se už může pochlubit účinností 25,7 % (certifikát na 25,4 %). To opravdu není málo. V tomto případě se to ale týkalo velmi maličkého článku s plochou pouhých 0,08 cm2.
 
Quantum-dot pro perovskity
 
Novinka spočívá v tom, že zde byla nahrazena tradiční elektronová transportní vrstva tvořená oxidem titaničitým. Místo ní se zde objevila tenká vrstva kvantových teček, kde našel využití oxid cíničitý. Kvantové tečky jsou maličké částice o nanometrových velikostech, které emitují světlo, když jsou mu samy vystaveny. Využívají se proto např. v monitorech, kde konvertují světlo jedné vlnové délky na světlo jiné barvy. Zde byla vrstva kvantových teček stabilizována kyselinou polyakrylovou, což umožnilo i další navýšení účinnosti.
 
Vědci zkusili vyrobit i plošně mnohem větší články, kde bylo dosaženo o něco nižších, ale stále dosti pěkných účinností. Např. článek s plochou 1 cm2 dosahoval 23,3 %, 20cm2 verze byla na 21,7 % a i článek s plochou 64 cm2 byl stále nad 20% účinností (konkrétně 20,6 %). Otázkou nyní pochopitelně zůstává, kdy (a zda vůbec) se tato technologie uplatní u komerčně prodávaných panelů, jaká bude cena a životnost, která je palčivým problémem většiny perovskitových solárních článků.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama