reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon R9 295X2 na světě i s cenou - aktualizováno

8.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Radeon R9 295X2 na světě i s cenou - aktualizováno
Očekávaná dvoučipová karta AMD Radeon R9 295X2, která jen tak náhodou přichází po oficiálním ohlášení rovněž dvoučipové GeForce TITAN-Z, byla dnes konečně oficiálně představena a své modely představili i partneři AMD.
O příchodu karty Radeon R9 295X2 se vědělo už předem a čekalo se především na cenu, neboť nová NVIDIA GeForce TITAN-Z představená na konci března přichází za cenu 3000 USD, do čehož se ukryjí tři plnohodnotné TITANy. Poměr cena/výkon tedy jasně hovoří v neprospěch TITAN-Z. Jak to tedy bude s novým Radeonem R9 295X2?





Již víme, že Radeon R9 295X2 bude využívat kombinaci vzduchového a vodního chlazení, což není vzhledem k nárokům na chlazení čipů R9 290X nic divného. Pro chlazení karty si tedy bude třeba ve skříni vyhradit jednu 120mm ventilátorovou pozici, a to nejspíše tu zadní. Pokud ale hadičky budou dostatečně dlouhé, může to být i vrchní nebo přední pozice, ale tam může vadit procesorový chladič nebo diskové šachty.





Co se týče ceny, dle DonanimHaber bude nastavena na 1499 USD, což je v porovnání s TITAN-Z pouze polovina, ovšem je třeba si také uvědomit, že cena karty Radeon R9 290X není 1000 USD jako u TITANu, ale 550 USD. Nicméně i tak si v absolutních číslech přeplatíme dvě samostatné karty "jen" o 400 USD a ne o plnou tisícovku.

Pod masivním chladičem se skrývají dva 28nm čipy Hawaii, ovšem kódové označení pro tento model je Vesuvius. Jde o plně vybavené Hawaii, které tak nabídnou 2816 stream procesorů, 176 TMU, 64 ROP, 4 GB GDDR5 na 512bitovém rozhraní, a to všechno dvakrát. Čipy mají navíc pracovat až na 1018 MHz, což je právě o oněch 18 MHz více než u jednočipové R9 290X. Takt pamětí bude stejný, čili 5000 MHz efektivně.


Aktualizováno

Oficiální ohlášení od AMD přišlo dle očekávání právě dnes. Dle výrobce bude tato karta stát dle očekávání 1499 USD nebo 1099 euro, a to bez daně. Dle nové zprávy je také výrobcem vodního chladiče společnost Asetek, což není žádným překvapením, protože jde o hlavního výrobce těchto bezúdržbových chladicích systémů. Na oznámení firmy AMD hned reagovali její partneři, kteří spustili lavinu tiskovek. Jedná se ale vesměs o stejné karty s referenčním designem a vedle firmy Asus si je připravil také Sapphire, VTX3D, Club 3D, PowerColor a další jistě budou následovat.

Zdroj: techPowerUp
reklama